Talvi kutsuu rauhoittumaan ja keräämään voimia

Talvi kutsuu rauhoittumaan ja keräämään voimia. Se kehottaa meitä pysähtymää ja mietiskelemään, kääntämään katseen sisimpään, kuuntelemaan hiljaisuutta, tutkiskelemaan itseämme – löytämään itsemme ja vahvuutemme.

Talvella luonto on hiljentynyt ja vetäytynyt talvehtimaan. Silloin ihmisenkin on hyvä hiljentyä ja vetäytyä itsetutkiskeluun, kääntyä sisäänpäin – ja antaa syvyyksistä kumpuaville viesteille sekä sisäiselle viisaudelle mahdollisuus tulla kuulluksi. Hiljaisuudessa on mahdollista kohdata ja tunnistaa pelkonsa, löytää rohkeutensa ja elinvoimansa.

Talvella keho kaipaa lepoa ja huolenpitoa, lempeää liikettä ja kehon huoltoa, saunaa ja lämpöä, helliviä hoitoja ja hemmottelua. Huolehdi nivelten ja rangan liikkuvuudesta, tee kiertoja, taivutuksia ja rullauksia. Lihaskuntoharjoittelussa vähennä vastusta, tee enemmän toistoja ja keskity itse liikkeeseen sekä oikeaan tekniikkaan. Nauti liikkeen virtaavuudesta ja ota kaikki ilo irti talven lajeista: hiihdä, luistele, laskettele, vaeltele tai pulkkaile. Pysähdy hetkeen, hengitä syvään ja huokaise – huomaa läsnäolon kauneus ja talven taianomainen tunnelma.

Huolehdi, että saat ravinnosta riittävästi energiaa ja keholle lämpöä. Syö kunnolla ja unohda dieetit! Tammikuu ei ole se paras ajankohta aloittaa elämää mullistava raju dieetti. Keskity dieettien sijaan aterioiden ja ruoka-aineiden terveellisyyteen. Käytä hyvälaatuisia terveellisiä rasvoja ja riittävästi hiilihydraatteja. 

Talven aterioiden olisi hyvä olla tuhteja ja lämmittäviä. Parhaita energiaa ja lämpöä antavia ruokia ovat: haudutetut padat, lämmittävät keitot ja uunissa paahdetut juurekset – juureksista etenkin punajuuri on talveen aivan ihana. Suosi myös lämmittäviä mausteita: valkosipulia, inkivääriä, neilikkaa, chiliä, mustapippuria ja basilikaa. Nauti lämpöä antavia höyryäviä juomia – sisäistä rauhaa lisäävää jasminteetä, lämmittävää yrttiteetä, mielihyvää tuottavaa itse tehtyä kaakaojuomaa mausteiden kera tai lämmitettyä vastustuskykyä lisäävää havupuu-uutejuomaa hunajalla höystettynä. 

Vältä kylmiä ruokia. Jätä jäiset marjat, juomat ja ruoat keväämmäksi. Talvi ei ole esimerkiksi kylmien smoothien aikaa. Munuaiset kiittävät, kun kehoa ravitaan talvella lämpimällä ruoalla kylmän sijaan. Talvi on munuaisten ja virtsarakon huoltoaikaa – sisäelinten, jotka antavat meille energiaa tahdonvoimaan, itsemme toteuttamiseen ja intohimon säilyttämiseen.

Vältä myöhään illalla syömistä. Anna keholle ja ruoansulatukselle mahdollisuus levätä. 

Vähennä tai jätä kokonaan pois sokeri, prosessoidut ruoat, lisäaineet ja alkoholi. Lopeta napostelu ja pidä huolta riittävän kokoisista aterioista ja kunnon ateriaväleistä.

Talvella olisi hyvä välttää myös stressaavia tilanteita. Toteuta stressitasoa nostavat elämäntapamuutokset, laihdutuskuurit ja kovat treenit vasta keväämmällä. Kevät on uusien alkujen ja uuden energian aikaa. Kevät on huomattavasti suotuisampaa aikaa muutoksille ja luo niille paljon kestävämmän pohjan.

Keskity nyt erityisesti nivelten voiteluun ja liikkuvuuden parantamiseen. Näin kehosi on valmis isompiin muutoksiin ja kovempiin treeneihin keväällä. Paremman liikkuvuuden myötä jatkossa myös loukkaantumisriski on huomattavasti pienempi.

Lataa akkuja lepäämällä enemmän. Mene ajoissa nukkumaan ja nuku mahdollisuuksien mukaan 1-2 tuntia enemmän – talven mukaiset talviunet. Ota päikkärit tai tee lyhyitä meditaatiohetkiä. Käy hierojalla ja erilaisissa hoidoissa, salli itsesi hemmottelu. Voit myös itse hieroa alaselkääsi munuaisten kohdalta päivittäin.

Pidä itsesi lämpimänä. Pukeudu lämpimästi ja suojaa erityisesti alaselkä, munuaisten alue, kylmältä hyvin.

Kohtele kehoasi lempeästi ja ole armollinen itsellesi juuri nyt.

Rakkaudella, Jenni Sofia

Kun tahdot tehdä elämäntapamuutoksen lempeästi ja ajan energian mukaisesti, tule mukaan Re.Set Start -valmennukseen. Varaa paikkasi TÄSTÄ

Kaipaatko ravitsevia reseptejä talveen? Re.Set Menu on sinulle! Katso lisää TÄSTÄ

Kuvat: Vuokko Salo