Suola on paljon muutakin kuin vain keittiön perusmauste

Suolan eri muotojen terveysvaikutukset ovat herättäneet kiinnostusta, erityisesti puhdistamattoman luonnonsuolan ja perinteisen pöytäsuolan vaikutukset. Pöytäsuola, jokapäiväisessä käytössämme oleva natriumkloridia (NaCl), on suurelta osin kemiateollisuuden oheistuote ja usein käsitelty niin, että se on menettänyt suurimman osan luontaisista mineraaleista ja lisäksi siihen on lisätty monia lisäaineita esimerkiksi paakkuuntumisenestoainetta. 

Suola on ehdottoman tarpeellinen elimistölle – esimerkiksi jos elimistö ei saa riittävästi natriumia, kehittyy elimistöön hyponatremia, se tarkoittaa, että mikään muukaan mineraali ei imeydy elimistöön, mikä johtaa erilaisiin, jopa vaarallisiin terveysongelmiin. Toisaalta, aito ja puhdistamaton suola, joka sisältää pitkälti yli 70 kivennäis- ja hivenainetta, on potentiaalinen kokonaisvaltaisen terveyden optimoija. Luonnollista suolaa ei ole valkaistu, vaan siinä on usein eri sävyisiä kiteitä. 

Tutkimustuloksia

Esimerkiksi [Park et al., 2020] tutkimuksessa havaittiin, että luonnon merisuola vähentää lipidien kertymistä ja edistää maksan toimintaa ylipainoisilla hiirillä. Tutkimus osoittaa, että aito merisuola voi auttaa vähentämään lihavuutta ja säätelemään lipidimetaboliaa muun muassa läsnä olevan magnesiumin ansiosta. Ylipainoisilla hiirillä merisuola, erityisesti puhdistamaton luonnon merisuola, vähensi merkittävästi lipidien kertymistä ja sääteli maksan entsyymiaktiivisuutta paremmin kuin jalostettu suola.

Lue alkuperäinen tutkimus tästä.

Sydän- ja verisuoniterveyteen liittyvässä [Anwar et al., 2022] tutkimuksessa merisuolan käyttö osoitti suojaavia vaikutuksia sydänsairauksia vastaan. Tutkimuksessa, joka vertasi puhdistamatonta merisuolaa jalostettuun pöytäsuolaan doksorubisiinin aiheuttamassa sydämen uudelleenmuodostumisessa rotilla, puhdistamaton merisuola osoitti merkittäviä hyötyvaikutuksia sydämen toimintahäiriöiden markkereihin kuten CKMB, reniini, angiotensiini II ja interleukiinitasot. Tämä viittaa mahdollisiin suojaaviin vaikutuksiin sydänsairauksia vastaan versus tavanomainen jalostettu pöytäsuola.

Lue alkuperäinen tutkimus tästä.

Lisäksi [Lee et al., 2016] tutkimus korosti puhdistamattoman merisuolan hyötyjä verenpaineen ja munuaisten terveyden kannalta. Rottatutkimukset ovat osoittaneet, että puhdistamattoman merisuolan kulutus johtaa merkittävästi alhaisempaan systoliseen ja diastoliseen verenpaineeseen verrattuna jalostettuun pöytäsuolaan. Lisäksi puhdistamaton merisuola liittyi vähemmän munuaisen morfologisiin poikkeavuuksiin ja alhaisempiin glomeruloskleroosi-indeksipisteisiin, mikä viittaa parempaan munuaisten terveyteen.

Lue alkuperäinen tutkimus tästä.

RE.SET Lifestyle -podcastin uusin jakso nyt kuunneltavissa

Tervetuloa kuuntelemaan RE.SET Lifestyle -podcastin neljättä jaksoa, jossa saan jälleen vieraakseen Markus Lundströmin. Tässä jaksossa keskustelemme syvällisesti maksan ja suoliston hyvinvoinnista sekä niitä tukevista ravintolisistä, erityisesti glysiinistä, sekä suolan vaikutuksista kehoon.

Jakso alkaa suoliston ja mikrobiomin terveydellä. Selvittämme, miksi suolisto on terveyden perusta ja kuinka sen hyvinvointi vaikuttaa koko kehon toimintaan. Puhutaan monipuolisesta glyseiinistä, sen saannista ja vaikutuksista.Käsitellään myös glysiinivajetta – sen syitä, seurauksia ja korjauskeinoja. Glyfosaatti, yksi laajimmin käytetyistä rikkakasvien torjuntaaineista, on suurin glysiinivajeen aiheuttajia. Glyfosaattia emme valitettavasti pysty 100% välttämään täysin luomuruokavaliossakaan, se kerääntyy elimistöön, aiheuttaa pitkäaikaisia vaikutuksia ja myrkytystiloja kehossa. Puhumme siitä, kuinka voimme auttaa kehoa poistamaan glyfosaattia ja tukea kehon luonnollista detox-prosessia.

Toinen keskeinen aiheemme on suola – elintärkeä, mutta usein väärinymmärretty ravintoaine. Avaamme, miksi pöytäsuola voi olla haitallista terveydelle ja miten se eroaa luonnollisista, mineraalipitoisista suoloista, jotka voivat parantaa terveyttä ja edistää hyvinvointia. Keskustelussa korostamme, kuinka tärkeää on panosta laatuun sekä ymmärtää suolojen eriäväisyydet ja niiden vaikutukset kehoon.

Kuuntele tämä jakso saadaksesi syvällistä tietoa ja käytännön vinkkejä, jotka auttavat sinua optimoimaan hyvinvointiasi ja ottamaan vastuun terveydestäsi. Liity mukaan keskusteluun, joka voi muuttaa käsityksesi suoliston ja maksan terveydestä ikuisesti.

Kuuntele podcast täältä.