6 vinkkiä, joilla paino laskee pysyvästi

Kaalisoppakuurien ja nestepaastojen sijasta pysähdy omien arvojen äärelle ja tee päätös.

Unohda tehotreenit ja proteiinijuomat – ne ovat pala historiaa.

Olen vankkumaton luonnon ja luonnollisuuden puolestapuhuja. Puhdas ilma, puhdas luonto ja puhdas ruoka ovat avaimet hyvää oloon. Kun ihminen on tasapainossa itsensä kanssa, ruokailun kanssa ei tarvitse jatkuvasti tsempata, eikä liikunta, siinä määrin kuin sitä tarvitaan terveyden ylläpitämiseksi, ole pakkopullaa.

Itse kävelen joka päivä metsässä ja suolla sekä hengitän syvään puhdasta ja raikasta ilmaa. Syön vatsani täyteen säännöllisesti kolmen neljän tunnin välein ja pyrin nukkumaan kahdeksan tuntia yössä, vaikka kaksivuotias poikani onkin välillä eri mieltä.

Alla listattuna avaimet pysyvään painonhallintaan.

1. Ota rohkeasti ensimmäinen askel
Pysähdy tähän hetkeen ja kartoita tilanteesi. Pidä ruoka- ja liikuntapäiväkirjaa. Listaa päivittäiset tapasi: miten käyttäydyt ja toimit? Kuvastaako toimintasi arvojasi? Kirjaa ylös asiat, joiden on muututtava käytännön tasolla, jotta saavutat tavoitteesi.

Ensimmäisen askeleen ottaminen vaatii usein eniten töitä. Muutoksen aikaansaamiseksi ei tarvitse kuitenkaan myllertää koko elämää. Pienet askeleet riittävät. Ensimmäiseksi ojenna ryhti ja hengitä. Se, miten kannat itseäsi, vaikuttaa mieleesi, hormonitoimintaasi sekä siihen, millaisena näet itsesi ja miten muut näkevät sinut.

2. Tee päätös ja pysy siinä
Motivaatio kasvaa käsi kädessä toiminnan ja tulosten kanssa. Kun mieli ja keho alkavat voida paremmin, terveellinen ruoka ja liikunta koukuttavat sohvan nurkkaa tehokkaammin.

Päätös ja tavoite ovat parhaita motivaattoreita. Ne kannustavat liikkumaan ja syömään paremmin, vaikka motivaatio olisikin välillä hukassa. Kirjaa päätöksesi ja tavoitteesi ylös ja laita ne kodissasi näkyvälle paikalle.

Mutta entä jos sohva ja karkkipussi vetävät pidemmän korren kuin lenkki ja kevyt iltapala?Seuraavana päivänä on lupa aloittaa uudestaan.

Kaikki lähtee itsekunnioituksesta ja oman kehon arvostuksesta. Jos haluat itsellesi hyvää, kohtelet kehoasi kuin kalleinta aarretta. Ravitset sitä puhtailla raaka-aineilla sekä annat liikuntaa ja lepoa sopivassa suhteessa. Kokonaisuus ja kohtuus ovat avainsanoja, sillä liika terveyden tavoittelukin voi lipsahtaa sairauden puolelle.

3. Lähde liikkeelle
Luontoliikunta on paras stressinpurkukeino. Hyöydynnä myös arkiset liikuntamahdollisuudet: kävele kauppaan ja pyöräile töihin aina, kun se on mahdollista.

Liikuntamotivaatio ei tule odottamalla. Luonnossa liikkuminen on mitä parhain stressinpurkukeino, mutta sinne lähteminen vaatii päätöksen nousta sohvalta ylös ja vetää lenkkarit jalkaan. Motivaatio kyllä rakentuu pikkuhiljaa, kun päivittäisestä liikunnasta muodostuu tapa ja sen aikaansaamat sisäiset ja ulkoiset tulokset kannustavat jatkamaan, hän vakuuttaa.

Liikunnan olisi hyvä olla päivittäistä, mutta sen ei tarvitse olla pitkäkestoista tai edes järin tehokasta. Hormonitoiminnan buustaamiseksi kannustan tekemään viikoittain yhden intervallitreenin.
Mutta sekään ei vaadi sen kummempaa kuin muutaman minuutin kovavauhtista juoksuspurttia tai vauhdikasta ylämäkikävelyä. Loppulenkin voi kävellä tai hölkätä rennosti, hän ohjeistaa.

4. Ole itsellesi armollinen
Ruokavalionsa kanssa tuskaileville: älä kiellä itseltäsi mitään.
Kaikkea saa syödä, kunhan muistaa kohtuuden ja ruokavalion perusta on kunnossa. Kun antaa itselleen luvan herkutella hillitysti, hallitsemattomaan ahmimiseen ei tule tarvetta. Epäterveelliset valinnat on toki hyvä korvata terveellisemmillä vaihtoehdoilla.

Terveellinen ja sopiva ruokavalio on sellainen, joka ei pieretä, turvota, närästä tai väsytä. Tietoa on nykyisin saatavilla niin paljon, että itselle ja omiin elämäntapoihin sopivan ruokavalion rakentaminen on kohtuullisen helppoa. Kaikki lähtee tuoreista ja laadukkaista raaka-aineista.

Jos jotkin ruoka-aineet aiheuttavat ongelmia ja yliherkkyyden piirteitä, on ne järkevää jättää kokonaan ruokavaliosta pois. Tällaisia ruoka-aineita voivat olla muun muassa maitotuotteet, vehnä ja prosessoidut öljyt.

Korostan veden juomista sekä kasvisten lisäämistä ruokavalioon. Kun ihminen liikkuu päivittäin ja syö puhdasta ja luonnollista ruokaa, hänen kehonsa hakeutuu luontaiseen ihannepainoon ilman varsinaista laihduttamista. Jos niin ei tapahdu, ruokailu ei ole niin tasapainoista kuin ihminen itselleen uskottelee. Liikunta ei juurikaan edesauta painon pudottamista, mutta se on tärkeää terveyden ja painonhallinnan kannalta.

5. Syö vatsa täyteen
Moni kuvittelee syövänsä paremmin kuin itse asiassa syö. Todellisen tilanteen selvittämiseksi jokainen suupala olisi hyvä kirjata ylös tai kuvata esimerkiksi viikon ajan. Jokaisella pääruokailulla pitäisi myös syödä niin paljon, että maha ei mourua jo tunnin kuluttua.

Kilot lähtevät syömällä, eivät syömättömyydellä. Kun syö riittävästi terveellistä ruokaa, laihduttaessakaan ei tarvitse nähdä nälkää. Ylipaino on vain käyttämätöntä energiaa, joka on mahdollista valjastaa käyttöön. Kun keho toimii optimaalisesti, paino putoaa normaalille tasolle.

6. Lopeta napostelu
Syö kunnolla 3–4 tunnin välein ja lopeta aterioiden välinen napostelu.

Ruoansulatuselimistönkin on saatava levätä. Aterioiden väleissä voi juoda vettä ja makeuttamatonta, vihreää- tai yrttiteetä, mutta ei muuta. Järkevästi rakennettu kasviksia, yrttejä, marjoja, kananmunia, tuoretta kalaa ja siipikarjaa, luomu lihaa, laadukkaita rasvoja ja hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio pitää olon kylläisenä ja virkeänä kellon ympäri. Kun keho on kylläinen ja hyvin ravittu, kaikenlainen turha ja prosessoitu ruoka jää kuin itsestään pois, eikä sitä tee enää edes mieli.

Haluatko vastaanottaa vinkkejä ja tarjouksia Jenniltä?

Tilaa uutiskirje tästä!

Vinkit hyvään oloon

  1. Aloita päiväsi juomalla puoli litraa vettä. Juo päivän aikana aterioiden välillä lasillinen joka tunti – ei kuitenkaan enää kahta tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  2. Syö säännöllisesti 3–4 tunnin välein, terveellistä, ravitsevaa ruokaa.
  3. Ojenna ryhti ja liiku monipuolisesti. Liiku päivittäin – vähintään 15 minuuttia. Arvosta arkiaktiivisuutta.
  4. Nuku riittävästi, 7–8 tuntia yössä. Uni on yksi vahvimpia antioksidantteja.
  5. Vietä aikaa luonnossa. Hengitä syvään. Rentoudu.

Jenniä haastatteli TARU SCHRODERUS, IL

Mikäli sinua kiinnostaa helposti seurattava videovalmennus, jossa saat tuloksia nopeasti ja helposti, tutustu Re.Set Start verkkovalmennukseen.