Eroon väsymyksestä – Q10 pelastaa!

Oletko koskaan kuullut ubikinonista? Tämä voimakas yhdiste, joka tunnetaan myös nimellä koentsyymi Q10, voi olla terveydellesi ja energiatasollesi yksi tärkeimpiä juttuja.

Q10 on välttämätön osa solujen energiantuotantoa ja toimii tehokkaana antioksidanttina soluvaurioiden torjumisessa. Se on mukana monissa elintärkeissä prosesseissa, se voi tukea sydämen terveyttä, auttaa ylläpitämään nuorekasta ihoa ja parantaa liikuntasuoritusta. Sen puute puolestaan voi vaikuttaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme. 

Päihitä väsymys – ubikinoni auttaa

Ubikinoni, yleisemmin tunnettu nimellä Q10 tai koentsyymi Q10, on rasvaliukoinen antioksidantti, joka esiintyy luonnollisesti ihmiskehossa. Ubikinonia on erityisesti elimissä, jotka vaativat paljon energiaa. Tällaisia elimiä ovat sydän, maksa ja lihakset. Se on tärkeä osa solujen energiantuotantoa ja osallistuu moniin biologisiin prosesseihin. 

Riittävä Q10:n määrä elimistössä auttaa ylläpitämään solujen energiantuotantoa ja parantamaan fyysistä suorituskykyä sekä nopeuttaa palautumista. Q10 myös tasapainottaa kehon reaktioita stressiin.

Q10:n hyötyjä

Energiatuotanto: Q10 on välttämätön osa solujen mitokondrioiden toimintaa, mikä on tärkeää energiantuotannolle. Se auttaa muuntamaan ravintoaineita, kuten rasvoja ja sokeria, energiaksi.

Antioksidanttivaikutus: Q10 toimii antioksidanttina elimistössä. Se suojaa soluja hapettumiselta ja vähentää vapaista radikaaleista aiheutuvaa soluvauriota. Vapaat radikaalit voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa väsymystä. Ubikinoni auttaa neutraloimaan näitä vapaita radikaaleja, mikä voi auttaa ylläpitämään parempaa energiatasoa.

Sydämen terveys: Q10 voi tukea sydämen terveyttä parantamalla sydänlihaksen toimintaa. Sydänterveydelle ubikinoni on tärkeä aine, sillä sydänlihas vaatii paljon energiaa toimiakseen tehokkaasti. Se on erityisen hyödyllinen sydänsairauksista kärsiville ja voi auttaa laskemaan verenpainetta. Parantaessaan sydämen toimintaa, se voi myös parantaa veren hapenkuljetusta kehon eri osiin, mikä voi auttaa vähentämään väsymystä.

Liikunta ja suorituskyky: Q10:llä on rooli lihasten energiantuotannossa ja se voi auttaa lisäämään liikunnan suorituskykyä ja vähentämään lihaskipua ja väsymystä. Se voi auttaa palautumisessa rankan liikunnan jälkeen.

Immuunijärjestelmän tuki: Q10 voi vahvistaa immuunijärjestelmää ja auttaa torjumaan infektioita.

Iho ja iän merkkien vähentäminen: Q10:llä on anti-ageominaisuuksia ja sitä käytetään usein ihonhoitotuotteissa. Se voi auttaa vähentämään ryppyjä ja lisäämään ihon kimmoisuutta.

Q10 ja ikenet: Q10:llä on suunhoitoon liittyviä hyötyjä. Se voi auttaa ylläpitämään terveitä ikeniä ja estämään ientulehduksia. Siksi sitä lisätään joskus suuvesiin ja hammastahnoihin.

Hedelmällisyys: On havaittu, että Q10:llä voi olla positiivinen vaikutus hedelmällisyyteen. Se voi parantaa siittiöiden laatua sekä auttaa munasolujen laadun parantamisessa.

*On tärkeää huomata, että vaikutukset voivat vaihdella yksilöllisesti. 

Ubikinonin lähteet

Suurin osa elimistön ubikinonista on kehon kudosten omaa tuotantoa. Q10 esiintyy myös monissa ruoka-aineissa, mutta ravinnon mukana saadaan vain vähäisiä määriä ubikinonia. 

Q10:n synteesi tapahtuu pääasiassa maksassa ja sen tuotanto voi vähentyä iän myötä tai tietyissä sairauksissa. Jotkut lääkkeet voivat vaikuttaa Q10:n määrään elimistössä. Esimerkiksi kolesterolilääkkeet voivat alentaa Q10:n tasoa. Joissakin tilanteissa, kuten tietyissä sairauksissa tai iän myötä, Q10-lisäravinteet voivat olla tarpeen. 

Saanti ruokavaliosta

Q10 eli koentsyymi Q10 esiintyy pieninä määrinä luonnollisesti jossakin ruoka-aineissa. Saadaksesi Q10:ä ravinnosta voit sisällyttää seuraavia ruokia ruokavalioosi:

1. Rasvaiset kalat

2. Kanan, kalkkunan, naudan ja sian liha

3. Pähkinät ja siemenet

4. Täysjyväkaura 

5. Vihreät vihannekset

6. Sitrushedelmät

7. Oliiviöljy

8. Kananmunat

Q10:n määrä ruoka-aineissa voi vaihdella ja se voi vähentyä ruoan käsittelyn ja kuumennuksen aikana. Jos haluat varmistaa riittävän Q10-saannin, harkitse monipuolisen ja terveellisen ruokavalion noudattamista ja panosta ruoan laatuun.

RE.SET Menu tarjoaa laajan valikoiman terveellisiä, hyvää tekeviä ja ravitsevia reseptejä.