Nokkonen – usein unohdettu terveyspommi luonnosta

Nokkonen, tuo monille tuttu piikikäs rikkakasvi, on itse asiassa yksi luonnon omista superfoodeista, jonka terveysvaikutukset ovat mittavat. Tämä villiyrtti on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita; se sisältää muun muassa A-, C- ja K-vitamiineja sekä rautaa, magnesiumia ja kaliumia. Nokkonen on myös erinomainen proteiinin lähde. Kevät on nokkosen parasta aikaa!

Nokkosen terveysvaikutukset ovat monipuoliset. Se on tunnettu tulehduksia ehkäisevistä ominaisuuksistaan, minkä ansiosta se voi auttaa lievittämään esimerkiksi nivelkipuja ja muita tulehdussairauksien oireita. Diureettisena yrttinä nokkonen edistää nesteenpoistoa, mikä tukee verenpaineen säätelyä ja munuaisten toimintaa. Lisäksi sen on havaittu auttavan verensokerin tasapainottamisessa.

Jo muinaiset roomalaiset tunnistivat nokkosen terveysvaikutukset, käyttäen sitä lääkekasvina erilaisten vaivojen, kuten nivelkipujen ja anemian hoitoon. Roomalaiset sotilaat myös hyödynsivät nokkosta verenkierron vilkastuttamiseen kylmissä olosuhteissa hieromalla raakoja lehtiä iholleen, mikä stimuloi verenkiertoa ja lämmitti kylmässä säässä.

Keskiajalla Euroopassa nokkonen oli suosittu sekä keittiössä että kansanlääkinnässä. Sen kerrottiin auttavan moniin vaivoihin alkaen ruuansulatuksesta ja päätyen haavojen parantamiseen. Nokkonen oli myös arvokas ravintoaineiden lähde nälkävuosina.

Keväisin, erityisesti touko-kesäkuussa, nokkosenlehdet ovat nuoria ja pehmeitä ja  herkullisimmillaan, niitä voi hyödyntää monin tavoin keittiössä. Vanhemmat lehdet voivat olla karvaisia ja niissä on vahvempi maku. Nokkosella maustetut keitot, piirakat, munakkaat, pestot ja salaatit ovat ravitsevia sekä maukkaita. Nokkosen kerääminen luonnosta tarjoaa ihanteellisen tavan lisätä luonnonmukaisia ainesosia ruokavalioon. Lehdet kannattaa kerätä, kun ne ovat vielä nuoria ja mietoja. Nokkosen käsittelyssä on syytä käyttää käsineitä, sillä raakana se voi aiheuttaa iholla polttavaa tunnetta. 

Nokkonen on todellinen terveyspommi, joka ansaitsee tulla nostetuksi esiin ja lisätyksi osaksi ravintoa varsinkin nyt keväällä. Älä siis ohita tätä luonnon omaa superfoodia!

Nokkospesto

  • 100 g tuoreita nokkosenlehtiä (noin 5-6 kourallista)
  • 50 g pinjansiemeniä tai auringonkukansiemeniä
  • 1-2 valkosipulin kynttä
  • 50 g parmesaaniraastetta
  • 120-150 ml oliiviöljyä
  • suolaa, maun mukaan
  • mustapippuria, maun mukaan

Tee näin:

Käytä käsineitä kerätessäsi ja käsitellessäsi nokkosia estääksesi ihoärsytystä.

Huuhtele nokkoset huolellisesti kylmällä vedellä.

Kiehauta vesi kattilassa ja ryöppää nokkoslehtiä noin 1 minuutti. Siirrä nokkoset heti sen jälkeen jääkylmään veteen. Valuta hyvin ja purista ylimääräinen vesi pois.

Laita valutetut nokkoset, pinjansiemenet (tai auringonkukansiemenet), valkosipulinkynnet sekä raastettu parmesaani tehosekoittimeen tai blenderiin.

Käynnistä kone ja lisää oliiviöljy ohuena nauhana koneen käydessä, kunnes seos on tasainen ja sopivan notkea. Saatat tarvita öljyä hieman enemmän tai vähemmän, riippuen siitä, kuinka notkeaa pestoa haluat. Mausta pesto suolalla ja tuoreella mustapippurilla. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.

Siirrä pesto puhtaaseen lasipurkkiin ja kaada päälle ohut kerros oliiviöljyä, mikä auttaa säilyttämään peston väriä ja makua. Säilytä jääkaapissa ja käytä noin viikon kuluessa.

Vinkki! Nauti nokkospestoa dippinä, levitteenä tai salaattikastikkeena.