Probiootit – avain suoliston hyvinvointiin

Tässä blogipostauksessa selvitämme, miten probiootit voivat parantaa suolistomme terveyttä, vahvistaa immuunijärjestelmäämme ja jopa vaikuttaa mielialaamme. Lisäksi tarkastelemme probioottien vaikutuksia kokonaisvaltaiseen hyvinvointiimme ja miten voimme hyötyä niistä päivittäisessä elämässämme. Nämä bakteerit ovat tulleet yhä suositummiksi terveysmaailmassa niiden lukuisien etujen vuoksi.

Lisäksi jaamme kanssasi vinkkejä siitä, miten voit helposti lisätä probiootteja ruokavalioosi ja hyötyä niiden tarjoamista terveyshyödyistä. Joten, jos olet kiinnostunut näistä terveyttä edistävistä mikrobeista, pysy kuulolla!

Mitkä ovat probiootit?

Probiootit ovat eläviä mikro-organismeja, erityisesti hyödyllisiä bakteereita ja hiivoja. Nämä mikro-organismit ovat osa ihmisen suoliston luonnollista mikrobikantaa ja niitä löytyy myös monista elintarvikkeista, erityisesti fermentoiduista tuotteista. Probiootit tunnetaan usein ”hyvinä bakteereina” ja ne voivat edistää suoliston terveyttä ja monia muita terveyteen liittyviä etuja. Maitohappobakteereita on myös saatavilla ravintolisien muodossa.

Probioottien terveysvaikutukset

1. Vatsan hyvinvointi: probiootit auttavat säilyttämään suoliston mikrobikannan tasapainon, mikä on tärkeää ruoansulatuksen ja immuunijärjestelmän terveyden kannalta. Probiootit auttavat ruoansulatuksessa, mikä tekee ravinteiden imeytymisestä tehokkaampaa. Ne voivat helpottaa ärtyvän suolen oireyhtymää (IBS) ja ummetusta.

2. Vahvistunut immuunijärjestelmä: suurin osa immuunijärjestelmämme soluista sijaitsee suolistossa. Probiootit voivat auttaa vahvistamaan immuunijärjestelmäämme ja suojaamaan meitä infektioilta.

3. Mielen hyvinvointi: suoliston ja mielen välinen yhteys on tullut yhä selvemmäksi. Probiootit voivat vaikuttaa positiivisesti mielialaamme ja stressinsietokykyämme.

4. Tulehdusten vähentäminen: tulehdukselliset sairaudet voivat vaikuttaa haitallisesti terveyteemme. Probiootit voivat auttaa vähentämään kroonista tulehdusta kehossamme.

5. Parannettu ravinteiden imeytyminen: probiootit voivat auttaa ravinteiden paremmassa imeytymisessä suolistossa, mikä tekee ruoasta saamastamme ravinnosta tehokkaampaa.

Kuinka lisätä probiootteja ruokavalioon

Voit lisätä probiootteja ruokavalioosi monilla tavoilla:

 • Syömällä fermentoituja maitotuotteita, kuten luonnonjogurttia ja kefiiriä.
 • Käyttämällä probioottisia ravintolisiä.
 • Valitsemalla ruokia, jotka sisältävät eläviä probiootteja, kuten hapankaalia.

Useat ruoat sisältävät eläviä probiootteja, tässä on muutamia esimerkkejä probioottirikkaista ruoista:

 1. Hapankaali: hapankaali on fermentoitu kaalin muoto ja sisältää usein maitohappobakteereja. Se on terveellinen lisä ruokavalioon.
 1. Kimchi: tämä korealainen ruoka sisältää fermentoituja vihanneksia, kuten kaalia ja retiisiä. Siinä on useita probioottikantoja ja se maistuu voimakkaan mausteiselta. Sitä on helppoa valmistaa itse kotona.
 1. Kombucha: Kombucha-sieni eli Volgansienitee on fermentoitu teejuoma ja sisältää useita hiivoja ja bakteereja, kuten Saccharomyces ja Brettanomyces-kantoja.
 1. Luonnonjogurtti: jogurtti on yksi tunnetuimmista probioottilähteistä. Se sisältää eläviä bakteereja, kuten Lactobacillus ja Bifidobacterium-kantoja. Valitse jogurtti, jossa lukee ”probiotit” etiketissä.
 1. Kefiiri: kefiiri on maitohappobakteereja sisältävä fermentoitu maitotuote, joka muistuttaa rakenteeltaan jogurttia. Se voi olla hyvä probioottien lähde.
 1. Jogurtin kaltaiset juomat: lisäksi jogurtin kaltaiset juomat, kuten ayran, voi sisältää probiootteja ja olla hyvä vaihtoehto probioottien saannille.
 1. Fermentoidut juustot: joissakin fermentoiduissa juustoissa, kuten goudassa ja cheddarissa, voi olla eläviä probiootteja.
 1. Miso: miso on japanilainen maustekastike, joka valmistetaan fermentoidusta soijasta ja usein myös riisistä tai ohraista. Se sisältää probiootteja ja on yleisesti käytetty misokeitossa.

Muista, että probioottien määrä voi vaihdella eri tuotteissa ja niiden hyödyt voivat vaihdella yksilöittäin. Jos haluat varmistua, että saat tarpeeksi probiootteja, voit harkita myös probioottilisien käyttöä.

Probiootit ovat merkittävä apu terveytemme ylläpitämisessä. Suoliston hyvinvointi on keskeinen tekijä yleisessä terveydessämme. Probiootit voivat auttaa sinua ylläpitämään tasapainoa suolistossa, mikä puolestaan voi parantaa elämänlaatuasi. Ne vahvistaa myös immuunijärjestelmää ja vaikuttaa positiivisesti mielialaamme.

Jos koet tarvitsevasi maitohappobakteerikapseleita, niin koodilla JENNI15 saat 15% alennusta Puhdistamon verkkokaupan tuotteista.
Maitohappobakteerin löydät tästä

Rakkaudella,
Jenni Sofia


BONUS!

Kimchin valmistaminen kotona voi olla hauskaa ja palkitsevaa ja se antaa sinulle mahdollisuuden säätää mausteisuuden tasoa omien mieltymystesi mukaan. 
Tässä on yksinkertainen kimchi-resepti:

Kimchi

 • 1 iso kiinankaali
 • 0,5 dl karkeaa suolaa
 • 4-5 kevätsipulia
 • 3 valkosipulinkynttä
 • 1-2 tuoretta punaista chiliä
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä
 • 1 rkl hunajaa
 • 2 rkl Tamarin-kastiketta
 • 1 rkl riisijauhoa 

Tee näin:

Leikkaa kiinankaali neljään osaan pituussuunnassa ja poista kova kanta. Leikkaa sitten kiinankaali noin 5cm paloiksi. Laita kiinankaalipalat suureen kulhoon ja ripottele päälle karkea suola. Hiero suola huolellisesti kaalinpaloihin. Anna kaalin seistä noin 1-2 tuntia, sekoittaen välillä. Tämä auttaa kaalia pehmenemään ja poistamaan ylimääräistä nestettä. Huuhtele kaali huolellisesti kylmällä vedellä ja valuta siivilän avulla. Purista ylimääräinen vesi pois kaalista. Sekoita murskattu valkosipuli, chili, inkivääriraaste, hunajaa, Tamarin ja riisijauho pienessä kulhossa muodostaen tahnamaisen seoksen. Lisää kevätsipulit ja chili-tahna kaaliin. Sekoita huolellisesti, käytä käsineitä jos käytät voimakkaita chilejä. Aseta kimchi tiiviiseen lasipurkkiin tai muuhun ilmatiiviiseen säilytysastiaan. Paina kaalia hieman alaspäin, jotta se peittyy omalla nesteellään.Anna kimchin käydä huoneenlämmössä päivä tai kaksi. Tämän jälkeen voit siirtää sen jääkaappiin, jossa se säilyy useita viikkoja tai jopa kuukausia. Kimchi paranee ajan myötä. Voit nauttia kimchin sellaisenaan tai lisätä sitä erilaisiin ruokiin, kuten riisin, nuudeleiden tai lihan lisukkeeksi.

Vinkki! Muista, että kimchi voi olla mausteista, joten voit säätää chilimäärää oman maun mukaan. Tämä resepti tarjoaa perusversion, mutta voit kokeilla erilaisia lisäaineita, kuten porkkanaa tai retiisiä, lisätäksesi kimchin monimuotoisuutta.
Onnea kimchin valmistamiseen ja herkullisten aterioiden nauttimiseen!

Kaipaatko lisää hyvinvointia edistäviä reseptejä? Re.Set Menu tarjoa laajaan valikoiman terveellisiä ja monipuolisia reseptejä.
Löydät Menun tästä