Mielihyvää ja terveyttä raakasuklaasta

Jatkoa edelliseen postaukseen, jossa kerroin intohimostani raakasuklaaseen. Nyt käymme läpi, miksi raakasuklaa on terveellistä?

Niin sanottu tavallinen suklaa on teollisesti tuotettu elintarvike, jossa kaakaon terveysvaikutuksista on tallella hyvin vähän valmistusprosessista johtuen. Tässä tuotantoprosessissa kaakao kuumennetaan 90-170 asteessa, jolloin mm. kaakaon sisältämät antioksidantit tuhoutuvat. Suklaaseen lisätään valkaistua sokeria, lisäaineita, usein maitojauhetta, mahdollisesti kemikaaleja, geenimanipuloitua soijalesitiiniä – aineita, jotka tekevät suklaasta terveellisen sijaan epäterveellistä.

”Tavallisen suklaan” harmilliset ominaisuudet eivät päde raakasuklaaseen

Raakasuklaalla herkuttelu ei jämähdä vyötärölle tai aiheuta huonoa omaatuntoa, katumusta ja vatsakipuja vaan sopivissa määrin nautittuna se lisää terveyttä, hyvinvointia ja mielihyvää. Monet pitkäikäiset, terveenä elävät ihmiset selittävätkin pitkää ikäänsä ja terveyttään päivittäisellä kaakaon nautiskelulla.

Raakasuklaa tarkoittaa suklaata, jonka valmistamiseen käytettyjä raaka-aineita ei ole kuumennettu missään vaiheessa yli 45 asteen. Esimerkiksi tumma kaakaojauhe sekä agavesiirappi on kuumennettu tätä korkeammissa lämpötiloissa, eivätkä ne näin ollen ole raakoja raaka-aineita.

Raakakaakao on hyvää sydämen terveydelle

Se sisältää mm. polyfenoleita eli antioksidanttiyhdisteitä, jotka ehkäisevät erityisesti huonon LDL-kolesterolin hapettumista. Antioksidantteja kaakaossa on enemmän kuin missään muussa ruoka-aineessa – 10 % sen painosta. Kaakao on yksi ravintotiheimmistä ruoka-aineista. Se sisältää magnesiumia, rautaa, sinkkiä, mangaania, kuparia ja kromia ja kaikkia B-ryhmän vitamiineja.

Kaakao lisää mielihyvää. Sen sisältämät anandamidia ja fenyylietyyliamiinia, ovat hermosolujemme välittäjäaineita, jotka saavat aikaan onnellisuuden ja autuuden tunnetta, iloisuutta ja mielihyvää sekä poistavat masennusta. Lisäksi kaakaosta saa aivojen hyvinvointihormonia serotoniinia.

Myös yllättävä ihastumisen tunne saattaa johtua kaakaon sisältämästä fenyylialaniinista ja lämmin hyvänolon tunne anandamista. Nämä ovat samoja aineita, joita aivoissamme vapautuu ihastuessamme ja rakastuessamme.

Muista myös kohtuus raakakaakaolla herkuttelussa

Raakakaakao sisältää suuren määrän antioksidantteja ja flavonoideja mutta lisäksi myös hyvin paljon aivotoimintaan voimakkaasti vaikuttavia ainesosia – phytokemikaaleja, joilla on voimakas vaikutus koko elimistössämme.

  • anandamidi (onnellisuuden tunnetta aiheuttava neurotransmittori)
  • phenethylamiini (tunnetaan rakkausmolekyylinä)
  • dopamiini (lisää mielihyväntunnetta ja suorituskykyä)
  • serotoniini (hyvinvointihormoni ja stressinpoistaja)
  • sitosterooli (vähentää kolesterolia)
  • fenyylietyyliamiini (hermosolujen välittäjäaine, jota erittyy mm. ihastuessa)
  • teobromiini (kofeiinin kaltainen aine, jolla on piristävä vaikutus, mutta pitkäkestoisempi)

Sopivissa määrin nautittuna raakasuklaa lisää terveyttä, hyvinvointia ja mielihyvää. Halutessasi myös viettelet raakasuklaalla herkullisessa, suussasulavassa muodossa, sulavasti ja vaivihkaa – tai kuljetat sen avulla tehokkaasti erilaisia ravinteita kehossasi.

P.S. Kurkkaa raakasuklaata-verkkovalmennukseni, jos kiinnostuit enemmän raakasuklaan ihanasta maailmasta:

Rakkaudella,
Jenni Sofia