Kollageeni – miksi se on tärkeää aktiiviselle elämäntavalle?

Tässä blogipostauksessa käsittelemme kollageenin roolia aktiivisessa elämäntavassa ja selvitämme, miten kollageeni voi vaikuttaa terveyteemme sekä hyvinvointiimme. Luvassa on myös vinkkejä siitä, miten voit lisätä kollageenia ruokavalioosi.

Jos olet kiinnostunut saamaan lisätietoa kollageenin eduista ja siitä, voiko se todella olla avain terveellisempään ja aktiivisempaan elämäntapaan, niin jatka lukemista. Kollageeni voi olla juuri se puuttuva palanen, joka auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi.

Mikä on kollageeni ja voiko se auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi?

Kollageeni on proteiini, jota esiintyy runsaasti ihmiskehossa. Se on tärkeä osa sidekudosta, kuten ihoa, luita, jänteitä, rustoa ja lihaksia. Kollageenin päätehtävä on ylläpitää näiden kudosten rakennetta ja lujuutta.

Kollageeni on saanut viime vuosina paljon huomiota terveys- ja kauneusalalla. Sen uskotaan tarjoavan monia terveyshyötyjä, kuten ihon nuorekkuuden ylläpitoa sekä nivelten ja lihasten vahvistamista. Mutta kuinka paljon näissä väitteissä on totuutta? 

Kollageenin hyödyt

Kollageeni on keskeinen tekijä ihon, luuston, lihasten, hiusten ja kynsien terveydessä. Se edistää muun muassa ihon kimmoisuutta, luun tiheyttä ja lihasmassan kasvua. Kollageenin edut ovat moninaiset ja sen riittävästä saannista kannattaa huolehtia. Kollageenituotanto vähenee iän myötä, mikä voi johtaa esimerkiksi ihon veltostumiseen ja nivelvaivoihin. Kollageenin vaikutukset näkyvät seuraavissa:

1. Ihon terveys

Kollageeni auttaa pitämään ihon kimmoisana ja joustavana. Se edistää solujen uusiutumista ja minimoi juonteita ja ryppyjä. Iän myötä kehomme tuottaa vähemmän kollageenia, mikä johtaa ihon veltostumiseen ja ryppyjen muodostumiseen. Kollageeni on avainasemassa ihon terveyden ylläpitämisessä. Varmistamalla kollageenin riittävän saannin annat ihollesi parhaan mahdollisuuden säilyttää kimmoisuutensa, kosteutensa ja sileyden. Monet käyttävät ravintolisänä kollageenia iho-ongelmien hoidossa. Ihon hoito on toki tärkeää kaikenikäisille, olipa ihon kanssa haasteita tai ei. Kollageeni ravintolisänä toimii loistavasti myös ennalta ehkäisemään ikääntymisen merkkejä.

Yhdessä kollageenivalmisteen kanssa voit ohessa käyttää biotiinia, mikä vaikuttavaa ihon ja hiusten kuntoon. Myös sinkki hellii ja suojaa ihoa.

2. Nivelet ja liikkuvuus 

Kollageeni on olennainen luiden, rustojen, jänteiden ja nivelsiteiden terveydelle. Se edistää luun tiheyttä ja auttaa ylläpitämään nivelten liikkuvuutta ja joustavuutta jänteitä tukien. Kollageenin väheneminen voi johtaa nivelvaivoihin. Se on tärkeä komponentti myös luuston rakenteessa, lisäämällä kollageenin saantia voi auttaa vahvistamaan luita.

Kollageeni on olennainen nivelten terveydelle, koska se muodostaa nivelruston perustan. Kollageenilisällä voi auttaa vähentämään nivelkipuja ja ylläpitämään nivelten liikkuvuutta. Tämä on erityisen tärkeää ikääntyville ihmisille ja urheilijoille. 

Kollageenin puute voi aiheuttaa erilaisia nivelkipuja, lihassärkyä ja jopa verenpaineongelmia, jotka oireilevat esimerkiksi päänsärkynä, väsymyksenä tai heikotuksena. Kollageenin saannista kannattaa siis pitää huolta jo ajoissa. Yksi suosituimmista tuotteista on kollageenijauhe. Jauhe on helppo ottaa osaksi päivittäisiä rutiineja. Sen voi sekoittaa veteen, teehen, smoothieen, puuroon jne.

3. Hiukset ja kynnet 

Kollageeni voi edistää hiusten ja kynsien kasvua. Se tarjoaa proteiinia, joka tukee näiden rakennetta ja ulkonäköä. Kollageeni sisältää runsaasti aminohappoja, kuten glysiini, proliini ja arginiini, jotka ovat tärkeitä hiusten ja kynsien rakennusaineita. Kollageeni edistää myös ihon kosteustasapainoa ja joustavuutta, mikä osaltaan tukee hiusten ja kynsien hyvinvointia.

Kollageenin voi vahvistaa hiuksia ja kynsiä ja näin ollen auttaa vähentämään hiusten ja kynsien haurastumista tai vaurioitumista. On tärkeää muistaa, että vaikutukset voivat vaihdella yksilöittäin ja kollageenin vaikutukset eivät välttämättä näy heti. Kollageenin lisäksi myös ruokavalio ja muut ravitsemukselliset tekijät, kuten riittävä proteiinin ja vitamiinien saanti ovat tärkeitä terveille hiuksille ja kynsille.

4. Lihasmassa

Kollageeni edistää lihasmassan kasvua ja ylläpitoa – erityisesti yhdistettynä lihasvoimaharjoitteluun. Kollageeni tukee myös nivelten terveyttä ja liikkuvuutta, mikä puolestaan on tärkeä osa aktiivista liikuntaa ja lihasmassan kasvua. Kollageenia tarvitsee myös sidekudos, joka ympäröi lihaksia ja nivelten rakenteita. Vahvemmat nivelet ja sidekudos voivat auttaa välttämään vammoja, jotka voivat estää tai hidastaa harjoittelua ja lihasmassan kasvua.

5. Ruuansulatusjärjestelmä

Kollageeni muodostaa merkittävän osan suolen limakalvoa. Suolen limakalvo toimii esteenä haitallisille aineille ja bakteereille, estäen niitä pääsemästä verenkiertoon. Kollageeni voi auttaa vahvistamaan limakalvoja sekä vähentämään tulehdusta suolistossa. Tulehdus suolistossa voi olla yhteydessä ruuansulatusongelmiin, kuten ärtyvän suolen oireyhtymään (IBS) ja tulehduksellisiin suolistosairauksiin (esim. Crohnin tautiin ja colitikseen).

Kollageeni voi myös vaikuttaa suoliston liikkuvuuteen ja toimintaan. Se auttaa ylläpitämään suoliston seinämien joustavuutta, mikä edistää ruoan kulkua sekä sulamista suolistossa. Ruuansulatusjärjestelmä voi altistua vaurioille ja kulumiselle ajan myötä. Kollageeni tarjoaa rakennusaineita korjaamaan ja uudistamaan suoliston limakalvoa sekä muita ruoansulatuselimiä.

Muista, että ruokavalion laatu, riittävä kuitujen saanti, hyvä bakteerikanta suolistossa ja terveet elämäntavat ovat ensisijaisen tärkeitä terveen ruuansulatusjärjestelmän ylläpitämisessä. Tähän saat vinkkejä myös Re.Set Menu -verkkovalmennuksesta.

Mistä saa kollageenia?

Ihminen saa kollageenia luonnollisesti ravinnon mukana proteiineista, kuten lihasta ja kalasta. Erityisen hyvä kollageenin lähde on luuliemi, johon irtoaa valmistuksen aikana myös muita tukikudokselle tärkeitä ravintoaineita, kuten glukosamiinia, kalsiumia ja aminohappoja. Re.Set Menu valmennuksesta löytyy myös luuliemen resepti ja ohjeet valmistukseen. Myös joistakin kasviproteiinin lähteistä saadaan kollageenia, mutta huomattavasti pienempiä määriä. 

Erilaiset kollageenivalmisteet voivat tarjota hyvän vaihtoehdon riittävän kollageenin saannille.

Onko kollageenin syömisestä hyötyä?

Kollageenin käytön hyödyistä on tehty useita tutkimuksia ja niitä tehdään edelleen. Käyttäjiltä on saatu kokemuksia, joiden mukaan kollageenin saanti ruoasta tai lisäravinteista tukee terveyttä monin tavoin. Jokainen ihminen on yksilö ja kehon toimintoihin vaikuttaa moni asia, kuten ikä, terveydentila, ruoansulatus, mahdollinen lääkitys, elintavat, liikunta sekä muut rutiinit. 

Onkin tärkeä löytää juuri itselle sopivat tuotteet ja tavat, joilla kokonaisvaltainen hyvinvointi on sujuva osa elämää. Kollageenin lisäksi ravitseva ruokavalio, riittävä vedenjuonti ja terveet elämäntavat ylläpitävät ihon, nivelten sekä kehon terveyttä kokonaisvaltaisesti.

Puhdistamolta löytyy hyviä vaihtoehtoja kollageenituotteista.
Koodilla JENNI15 saat -15% kaikista Puhdistamon tuotteista. Puhdistamon kollageenituotteet löydät tästä.

Jos tahdot lisäinfoa tuotteista ja listan omista suosikeistani, ota yhteyttä!

jenni@jennilevavaara.fi
puh. 045 204 2075

Jenni Sofia