Sinkki ja sen monipuoliset hyödyt

Sinkki terveyden kulmakivenä – terveyshyödyt ja ruokavalion rooli

Tällä kertaa tietopaketti aiheesta, joka on yhtä tärkeä kuin se on monipuolinen – nimittäin sinkki!

Mutta mitä sinkki oikeastaan tekee kehossamme? Mikä on sinkin rooli terveydessämme ja mitkä ovat sen monipuoliset hyödyt? Miten voimme varmistaa sen riittävän saannin?
Lue eteenpäin ja löydä lisää tietoa siitä, miksi sinkki on niin erityinen ja miten voit ottaa siitä kaiken hyödyn irti.

Miksi sinkki on tärkeä?

Sinkki on elintärkeä hivenaine, joka osallistuu moniin kehon tärkeisiin toimintoihin ja tarjoaa lukuisia terveyshyötyjä. Sitä esiintyy kehossa pieninä määrinä, mutta sen merkitys terveydelle on suuri.

Se on keskeinen immuunijärjestelmän toiminnalle, haavojen paranemiselle, solujen kasvulle ja jakautumiselle sekä hajuaistille. Lisäksi se tukee terveitä iho- ja hiusrakenteita sekä lisääntymistoimintoja.

Sinkin rooli terveydessä

Sinkki osallistuu moniin kehon toimintoihin, kuten:
Immuunijärjestelmä: Sinkki on tärkeä immuunijärjestelmän toiminnalle. Se auttaa immuunisoluja torjumaan infektioita ja tukemaan tulehdusvasteita.
Solujen kasvu ja uusiutuminen: Sinkki on välttämätön solujen kasvulle ja uusiutumiselle. Se vaikuttaa erityisesti nopeasti uusiutuvien kudosten, kuten ihon, hiusten ja suoliston limakalvojen terveyteen.
Hajuaisti ja maku: Sinkki on mukana hajuaistin ja makuaistin toiminnassa. Sen puute voi vaikuttaa näiden aistien heikentymiseen.
Hormonitoiminta: Sinkki osallistuu monien hormonien, kuten insuliinin ja kilpirauhashormonien, toimintaan.
Testosteronitaso: Sinkillä on rooli myös miessukuhormoni testosteronin tuotannossa ja säätelyssä. Testosteroni on keskeinen hormoni, joka vaikuttaa moniin kehon toimintoihin, kuten lihasmassan kasvuun, luuston terveyteen, seksuaaliseen halukkuuteen ja lisääntymistoimintoihin. Sinkki vaikuttaa aivolisäkkeen ja kivesten toimintaan, jotka ovat mukana testosteronin tuotannossa. Tutkimukset viittaavat siihen, että alhainen sinkkitaso voi vaikuttaa alentavasti testosteronitasoihin. Sinkin puute voi vaikuttaa testosteronitasoihin, mutta monien muiden tekijöiden, kuten ruokavalion, unen laadun ja liikunnan, vaikutus on myös merkittävä. Huolehtimalla terveellisestä ja monipuolisesta ruokavaliosta voit auttaa ylläpitämään normaaleja testosteronitasoja ja yleistä terveyttä.
Antioksidanttisuus: Sinkillä on antioksidanttisia ominaisuuksia, mikä tarkoittaa sitä, että se auttaa torjumaan vapaiden radikaalien aiheuttamaa soluvauriota.

Sinkin puutteen oireet

Sinkin puutoksen merkit voivat vaihdella, mutta niihin kuuluvat heikentynyt vastustuskyky, ihon ongelmat, hiustenlähtö, maku- ja hajuaistin heikentyminen sekä haavojen huono paraneminen. Puute voi myös vaikuttaa negatiivisesti kasvuun ja kehitykseen.

Sinkin puutos voi johtua heikosta ruokavaliosta tai imeytymishäiriöistä. Liiallinen sinkin saanti voi aiheuttaa joitakin haittoja, kuten pahoinvointia, oksentelua ja heikentynyttä immuunijärjestelmää. Tasapainoinen ruokavalio on avainasia.

Ruokavalion merkitys ja tasapaino

Ruokavalion kautta saamme yleensä riittävästi sinkkiä, kunhan ruokavalio on monipuolinen. Eläinperäiset tuotteet, kuten liha, kala, äyriäiset, tarjoavat runsaasti sinkkiä. Kasvissyöjien kannattaa panostaa esimerkiksi pähkinöihin, siemeniin, palkokasveihin ja täysjyväviljoihin. Kasvissyöjille suositellaan kiinnittämään erityistä huomiota sinkin saantiin ja tarvittaessa harkitsemaan lisäravinteiden käyttöä.

Vinkkejä parempaan sinkin saantiin

  • Sisällytä ruokavalioosi monipuolisesti sinkkipitoisia elintarvikkeita.
  • Yhdistä sinkkipitoisia ruokia C-vitamiinipitoisten ruokien kanssa, sillä C-vitamiini voi parantaa sinkin imeytymistä.
  • Vältä liiallista alkoholin käyttöä, koska se voi heikentää sinkin imeytymistä.


Sinkki on elintärkeä hivenaine, jolla on laaja kirjo terveyshyötyjä. Riittävä sinkin saanti monipuolisesta ruokavaliosta on olennaista terveytemme ylläpitämiseksi. Muistathan huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta – RE.SET Menu tarjoaa avun tähän.

Toivon, että sait arvokasta tietoa ja inspiraatiota huolehtia monipuolisesta ruokavaliosta sekä riittävästä sinkin saannista ruokavaliossasi. Jos sinulla on kysyttävää tai haluat lisätietoja, älä epäröi ottaa yhteyttä. Toivotaan sinulle terveyttä täynnä olevia päiviä!


Jenni Sofia

Vinkki! Jos koet tarvitsevasi sinkkilisän, koodilla JENNI15 saat 15% alennusta Puhdistamon verkkokaupan tuotteista.
Sinkin löydat tästä