Sallitut herkut

Olen tehnyt raakasuklaata yli kymmenen vuoden ajan. Perehtynyt sen valmistamiseen, kokeillut eri tekniikoita, testannut eri kokonaisuuksia – välillä epäonnistunut, tehnyt virheitä ja erehtynyt. Olen oppinut uutta kaiken aikaa ja löytänyt erityisen hyvin toimivia menetelmiä. Nyt haluan jakaa oppimaani sinulle ja paljastaa suklaiset salaisuuteni.

Olen tehnyt Raakasuklaata-verkkovalmennuksen, jossa opit raakasuklaan perusteet ja perustekniikat sekä äärimmäisen toimivan tavan suklaan temperoimiseen. Videoilla opetan menetelmät ja reseptit valkosuklaasta tummaansuklaaseen, täytesuklaasta kerroksiin. Ennen kaikkea tämän kurssin tarkoitus on opettaa, miten tämä taianomainen, suklainen herkku taituroidaan mutta annan myös vinkkejä, miten voit muuttaa epäterveellisiä herkuttelutottumuksia huippuherkullisiksi terveysteoiksi.

Kuva Hilla Miettinen, suklaat Jenni

Mieliteot usein johtuvat ravinneköyhästä ruosta, liian pitkistä ateriaväleistä tai liian tiuhasta, verensokeria heittelevästä napostelusta. Raakasuklaa on monelle mainio väline taltuttaa makeanhimo. Mieliteon yllättäessä, pakkasesta tai jääkaapista on helppo hakea muutama pala tätä äärimmäisen terveellistä ja ravinnerikasta suklaata. Tämän herkun nauttimisen myötä makeannälkä usein helpottaa kerralla. Sen sijaan, että joutuisit luopumaan jostakin, sinulla on mahdollisuus korvata herkkusi laadukkaammilla ja terveellisimmillä vaihtoehdoilla.

On hyvä myös miettiä, mieliteon taustalla olevia tekijöitä. Syötkö yksipuolisesti tai ravinneköyhää ravintoa? Ovatko ateriavälisi liian pitkät tai naposteletko jotakin vähän väliä? Nukutko huonosti tai ajallisesti liian vähän? Kärsitkö stressistä tai käsittelemättömistä tunteista? Onko puhtaan mieliteon taustalla enemminkin pettymyksen, tyhjyyden, tylsyyden, turhautumisen, ikävän tai surun tunne? Jos taustakijä ei johdu herkuista, herkut eivät myöskään ole ratkaisu siihen.

Aika ajoin kannattaa ottaa itselleen hetki aikaa ja miettiä syvällisesti: kuka olet, mitä haluat, ketkä ovat sinulle tärkeimmät ihmiset, kontrolloitko omaa elämääsi ja panostatko tärkeisiin ihmissuhteisiisi. Suosittelen myös tekemään inventaarion, mihin käytät aikasi, mitä suuhusi laitat ja miten kehoasi liikutat. 

Tiedosta, missä olet nyt ja minne haluat mennä. Se, miten käytät aikasi, kertoo arvosi. Onko ajankäyttösi ja tekosi linjassa sen kanssa, minkä määrittelet itsellesi tärkeäksi? 

Jos terveys on sinulle tärkeää, silloin panostat fyysiseen, psyykkiseen ja sosiaaliseen hyvinvointiin. Tämä ei tarkoita sitä, että laadit kieltolistoja, kieltäydyt elämän nautinnoista tai treenaat hampaat irvessä. Se tarkoittaa sitä, että elät arvojesi mukaisesti, teet fiksuja valintoja ja nautit elämästä. Syöt terveellisesti, liikut mielekkäästi ja nukut riittävästi. Se voi tarkoittaa myös sitä, että nautit hyvää tekevää raakasuklaata hyvässä seurassa.

Kuva Hilla Miettinen, suklaat Jenni

Hemmottelen läheisiäni usein raakasuklaalla mutta annan sitä paljon myös lahjaksi – etenkin nyt jouluna. Tavaran sijaan suosin lahjoina elämyksiä, taitoja, hemmottelua ja palveluja. Antaisitko sinäkin lahjaksi laadukasta, itse tehtyä ja hyvää tekevää suklaata tai taidon, miten tehdä sitä itse?

Nähdään valmennuksessa!

Rakkaudella,

Jenni Sofia