Miten suojata ihoa ja silmiä sinivalon vaurioilta?

Sinivalo on energiarikasta näkyvää valoa, jota saadaan auringon lisäksi muun muassa älypuhelimista, tableteista sekä tietokoneen näytöistä. Monesti huomaakin silmien väsyvän ja kuivuvan, kun katsoo näyttöä pitkään. Ajattele, silmät ja iho altistuvat sinivalolle enemmän kuin koskaan ennen! Sinivalolle altistuminen voi aiheuttaa mm. silmänpohjan rappeutumista ja ennenaikaista vanhenemista.

Sinivalo osuu ihoon suoraan lyhyeltä etäisyydeltä, jolloin se pääsee tunkeutumaan ihon alempiin kerroksiin. Ihoon päästyään se aiheuttaa vapaiden radikaalien muodostumista, jotka vahingoittavat ihosoluja vakavasti.

Sinivalo on nykyään pahin ihon ennenaikaista ikääntymistä aiheuttava tekijä, koska sille altistuu enemmän kuin auringon valolle.

Ruokavalion avulla voidaan vähentää sinivalon mahdollisia negatiivisia vaikutuksia iholle ja silmille

Monipuolisen ruokavalion avulla voit vaikuttaa ihon ja silmien hyvinvointiin. Syömällä laadukkaita ja ravinteikkaita ruoka-aineita, pysyt terveenä ja hyvinvoivana.

  • Antioksidanttipitoiset ruoat voivat auttaa suojaamaan ihoa ja silmiä sinivalon vahingollisilta vaikutuksilta. Esimerkiksi marjat, tummanvihreät lehtivihannekset (kuten pinaatti ja lehtikaali), pähkinät ja siemenet sisältävät paljon antioksidantteja. 

  • Omega-3 rasvahapot sekä Omega-3 rasvahappoja sisältävät ruoka-aineet, kuten villi lohi ja muut rasvaiset kalat, pellavan- ja chia-siemenet, voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja suojaamaan silmien terveyttä.

  • Eri vitamiinit, kuten A-, C- ja E-vitamiinit, ovat tärkeitä ihon ja silmien terveydelle. A-vitamiinia löytyy muun muassa porkkanoista, bataateista ja maksasta. C-vitamiinia sitrushedelmistä, mansikoista ja paprikoista. E-vitamiinia mm. pähkinöistä ja siemenistä.

  • Sinkki ja seleeni ovat myös tärkeitä ihon terveydelle. Sinkkiä saat lihasta, pähkinöistä ja täysjyväviljoista, seleeniä esimerkiksi Brasilia-pähkinöistä ja merenelävistä.

  • Karotenoidit, kuten luteiini ja zeaksantiini, ovat todella tärkeitä silmien terveydelle ja ne voivat auttaa suojaamaan sinivalon aiheuttamilta vaurioilta. Näitä ravintoaineita löytyy esimerkiksi kananmunan keltuaisesta ja tumman vihreistä lehtivihanneksista.

Rajoita digitaalisten laitteiden käyttöä ja panosta laadukkaisiin sinivalo-suojaa sisältäviin ihonhoitotuotteisiin sekä sinivalolaseihin.

Tiesitkö, että päivävoiteessa on hyvä olla myös sinivalo-suoja?

Ihon suojaaminen siniseltä valolta on tärkeää – etenkin, jos vietät paljon aikaa älypuhelimella tai tietokoneella. Kaikista näytöistä eli nytkin, kun luet tätä, ihollesi tuleva sinivalo kiihdyttää ikääntymiseen liittyviä muutoksia ihollasi. Sinivalo sekä auringon UV-A ja UV-B säteet vahingoittavat ihoa ja hajottavat kollageenia. 

Sinivalolla on eri valon aallonpituus, kuin auringon UV-A ja UV-B säteillä, siksi aurinkovoide ei suojaa siltä, vaan sinivalo-suojaa tarvitaan erikseen. Sinivalo-suoja voiteessa toimii vapaiden radikaalien vangitsijana ennenaikaista ikääntymistä vastaan. Se vähentää ja ennaltaehkäisee maksaläiskiä sekä muita ihon muutoksia. 

Hoida ihoasi säännöllisesti ja suosi luonnollisia ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät antioksidantteja, luteiinia, C- ja E-vitamiineja. Tutkijat ovat havainneet, että luteiini suojaa ihoa sekä UV-säteiden että sinivalon aiheuttamalta oksidatiiviselta vaurioilta. Luteiini on hyvä antioksidantti myös silmien hyvinvoinnin tukemiseen. Antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa vapailta radikaaleilta, jotka voivat aiheuttaa ihon ikääntymistä.

Säännöllinen veden juonti, terveellinen ruokavalio, arkiliikunta ja riittävä uni ovat tärkeitä tekijöitä ihon sekä silmien hyvinvoinnin ylläpitämisessä. Laadukkaat ihonhoitotuotteet sekä ravintolisät vahvistavat edellä mainittujen tehoa. Sinä olet oman ihosi paras asiantuntija ja kokeilemalla tiedät, mitkä tuotteet sinulle parhaiten sopivat eli kannattaa testata!

Jos tahdot lisäinfoa tuotteista ja listan omista suosikeistani, ota yhteyttä!

jenni@jennilevavaara.fi
puh. 045 204 2075

Jenni Sofia