Magnesium – monipuolinen mineraali hyvinvoinnin tukijana

Tässä blogitekstissä tarkastellaan, miksi magnesium on tärkeä, mitkä ovat sen terveyshyödyt sekä miten voit varmistaa riittävän magnesiumin saannin ruokavaliossasi.

Voimamineraali: magnesium

Magnesium on elintärkeä mineraali, joka toimii lihaksissa, luustossa ja hermostossa sekä elektrolyyttitasapainon edistäjänä. Se myös auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta eli edistää jaksamista. Magnesium on välttämätön tekijä kehon aineenvaihdunnan tapahtumissa, se on neljänneksi yleisin mineraali kehossamme ja osallistuu yli 300 biokemialliseen reaktioon. Vaikka se on usein unohdettu ravintoaine, sen rooli terveydessämme on kiistaton.

Miksi magnesium on tärkeä?

Kehomme tarvitsee magnesiumia muun muassa solujen perusaineenvaihdunnan säätelyyn, geenien rakentumiseen, solujen jakautumiseen, normaaliin hermoston toiminnan ylläpitämiseen ja hermoimpulssien lähettämiseen sekä suurempien ravintoaineiden, kuten proteiinin muodostamiseen. Magnesiumin tärkein tehtävä kehossa on toimia kofaktorina eli välttämättömänä apuaineena monissa entsyymireaktioissa. Se on mukana esimerkiksi proteiinisynteesissä, DNA:n replikaatiossa ja energiantuotannossa. Magnesium on myös tärkeä lihasten ja hermoston toiminnalle sekä sydämen terveydelle.

Terveyshyödyt

 • Luuston terveys
  Magnesium on välttämätön luuston terveydelle, koska se osallistuu kalsiumin aineenvaihduntaan. Se auttaa säätelemään kalsiumin kulkeutumista soluihin ja luustoon, mikä on tärkeää osteoporoosin ehkäisyssä.
 • Sydämen terveys
  Magnesium auttaa säätelemään sydämen rytmiä ja verenpainetta. Sillä on myös anti-inflammatorisia ominaisuuksia eli tulehduksia vähentäviä ominaisuuksia, jotka voivat suojella sydän- ja verisuonitauteja vastaan.
 • Stressin hallinta
  Magnesium auttaa kehoa käsittelemään stressiä. Se vaikuttaa hermostoon ja auttaa rentouttamaan lihaksia. Magnesium osallistuu stressihormonien, kuten kortisolin, säätelyyn.
 • Verensokerin säätely
  Magnesium vaikuttaa insuliiniherkkyyteen ja auttaa pitämään verensokerin tasaisena. Se voi vähentämää maksan glukoosituotantoa, mikä edistää tasaisemman verensokeritason ylläpitämistä.
 • Unen laatu
  Magnesium voi parantaa unen laatua ja auttaa unihäiriöiden hoidossa. Magnesiumin puute voi liittyä lihaskireyteen ja kramppeihin, jotka voivat häiritä unta. Riittävä magnesiumin saanti auttaa vähentämään lihasjännitystä ja parantamaan nukkumismukavuutta.

Riittävän magnesiumin saanti

Magnesiumia saadaan yleensä riittävästi, jos henkilö on terve ja ruokavalio on tasapainoinen. Vaikka magnesium on tärkeä mineraali, monet eivät silti saa sitä riittävästi ruokavaliostaan.

Terveellinen ruokavalio, joka sisältää monipuolisesti magnesiumia sisältäviä ruoka-aineita, on paras tapa varmistaa tämän tärkeän mineraalin riittävä saanti. Hyviä magnesiumin lähteitä ovat esim. vihreät vihannekset, kala, pähkinät, siemenet, täysjyvätuotteet, pavut ja tumma suklaa.

Joskus ravintolisien ottaminen voi olla tarpeellista, mutta on aina parasta pyrkiä saamaan tarvittava määrä ravinnosta.

Terveellinen elämä alkaa pienistä valinnoista

Tasapainoinen ruokavalio, liikunta, riittävä uni ja stressinhallinta tekniikat ovat avainasemassa kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa. Magnesium on mineraali, joka vaikuttaa meidän luuston terveyteen, sydämen toimintaan, stressin hallintaan, verensokeriin ja uneen. 

Riittävän magnesiumin saaminen ruokavaliosta on tärkeää terveyden ylläpitämiseksi. Magnesiumin lisääminen ruokavalioon voi olla askel kohti parempaa stressinhallintaa, unen laatua ja insuliiniherkkyyttä. Muista kuitenkin, että ravintolisien käyttöä tulisi harkita yhdessä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa. 

Toivottavasti tämä blogiteksti auttaa sinua ymmärtämään magnesiumin merkityksen terveydellesi!


Jenni Sofia

Vinkki! Jos koet tarvitsevasi magnesiumlisän, koodilla JENNI15 saat 15% alennusta Puhdistamon verkkokaupan tuotteista.
Magnesiumin löydät tästä
Iltamagnesiumin löydät tästä