Hunaja, kultaisena virtaava luonnon oma makeutusaine, on ollut osa ihmiskunnan ruokavaliota ja kulttuuria jo tuhansia vuosia niin ruokana kuin lääkkeenä. Hunajaa on pidetty arvossa monissa muinaisissa kulttuureissa, kuten Egyptissä, Kreikassa ja Kiinassa, missä sitä on käytetty uhrauksissa jumalille ja rituaaleissa symbolina elinvoimaan, terveyteen ja makeuteen.
Hunajan on suosittu edelleen, sillä yhä useammat meistä arvostavat luonnollisia ja kokonaisvaltaisia lähestymistapoja terveyteen ja hyvinvointiin. Hunaja yhdistää menneisyyden viisauden ja nykyaikaiset käyttötavat luonnonkosmetiikassa sekä ruokavaliossa.
Kaikkea hyvää hunajasta
Tämä kultainen nektari, luonnollinen energianlähde, tarjoa nopean energiaboostin sisältäen runsaasti fruktoosia ja glukoosia. Hunajassa on myös antioksidantteja, kuten flavonoideja ja fenoliyhdisteitä, jotka auttavat torjumaan vapaita radikaaleja ja vähentämään tulehduksellisia prosesseja kehossa.
Hunaja sisältää hivenaineita, kuten kalsiumia, magnesiumia, rautaa ja kaliumia, sekä entsyymejä ja antioksidantteja. Lisäksi hunaja sisältää pieniä määriä vitamiineja, kuten B6-vitamiinia, tiamiinia, niasiinia, riboflaviinia ja C-vitamiinia, sekä aminohappoja. Hunajan antibakteeriset ominaisuudet tekevät siitä tehokkaan avun haavojen ja palovammojen hoidossa, missä se nopeuttaa paranemisprosessia ja estää infektioita.
Hunajan sisältämät antioksidantit voivat suojata kehon soluja vahingolta ja vähentää sydänsairauksien riskiä. Hunaja on myös prebiootti, joka edistää hyvien suolistobakteerien kasvua ja auttaa ylläpitämään terveellistä suolistoflooraa. Hunaja on myös osoittautunut lievittävän ruoansulatushäiriöitä, kuten närästystä ja mahahappoja.
Säännöllinen hunajan käyttö voi suoliston lisäksi tukea myös immuunijärjestelmää. Hunajan sisältämät fytoravinteet sekä sen antioksidanttiset ja antibakteeriset ominaisuudet auttavat taistelemaan infektioita vastaan.
Luonnollista kauneutta ja elinvoimaa
Hunaja on erinomainen luonnonmukainen ainesosa, jota on käytetty iholle jo vuosisatojen ajan sen kosteuttavien, ravitsevien ja antibakteeristen ominaisuuksien ansiosta. Hunaja auttaa pitämään ihon kosteutettuna, sitomalla itseensä kosteutta ja estämällä sen haihtumista.
Voit käyttää hunajaa yksinään kasvonaamiona levittämällä sitä puhtaalle iholle ja antamalla vaikuttaa 15-20 minuuttia ennen huuhtelua lämpimällä vedellä. Käytä aina luomulaatuista hunajaa! Tämä kasvonaamio jättää ihon pehmeäksi ja kosteutetuksi. Tai sekoita hunajaa ja kaurahiutaleita tasaisen paksuksi tahnaksi. Levitä naamio kasvoille, anna vaikuttaa 10-15 minuuttia ja huuhtele pois lämpimällä vedellä.
Hunaja sopii erinomaisesti kuivalle ja ärtyneelle iholle, sen anti-inflammatoriset ominaisuudet voivat myös auttaa ekseeman ja muiden ihoärsytysten rauhoittamisessa, ja se voi jopa edistää arpien paranemista. Antibakteerinen hunaja on tehokas apu herkän ja aknesta kärsivän ihon hoidossa. Se on myös ravitseva tehoaine ikääntyvälle iholle. Monet vannovat hunajan nimeen myös luonnollisena hoitokeinona hilseilyyn ja kuivaan päänahkaan.
Voit valmistaa hunajasta kuorintavoiteen lisäämällä siihen luonnollisia kuorivia aineita kuten merisuolaa, hienoa sokeria tai kahvinpuruja. Sekoita hunajaa ja valitsemaasi kuorinta-ainetta suhteessa 1:2 ja hiero varovasti kostutetulle iholle pyörivin liikkein. Tämä poistaa kuolleet ihosolut ja edistää verenkiertoa, jättäen ihon sileäksi ja hehkuvaksi.
*Jos sinulla on siitepölyallergia, hunaja voi aiheuttaa reaktioita, koska se sisältää pieniä määriä siitepölyä.
Hunajakennon monipuoliset käyttötavat
Hunajakennon tunnetuin ja arvostetuin osa on tietenkin hunaja itse. Kenno sellaisenaan on erityisen suosittu lisä juustolautasilla, jossa sen vahainen rakenne ja hunajan makeus täydentävät juustojen makuja. Hunajakennon syöminen on myös visuaalisesti houkutteleva ja ainutlaatuinen tapa nauttia hunajasta, se tarjoaa samalla tekstuurin sekä makuelämyksen. Juuri sen makeuden ja miellyttävän koostumuksen takia on hunajaa yhdistetty romantiikkaan ja rakkauteen. Historiallisesti hunaja on ollut osa hääseremonioita ja muita rakkauden juhlistamiseen liittyviä rituaaleja. Esimerkiksi termi ”häämatka” (honeymoon) juontaa juurensa vanhasta tavasta nauttia hunajasta tehtyä juomaa, metiä, uuden avioparin ensimmäisen kuukauden ajan avioliiton kunniaksi.
Mutta myös mehiläisvahaa, hunajakennon rakennusmateriaalia, käytetään laajasti. Siitä valmistetaan kynttilöitä, kosmetiikkaa ja jopa ruoanvalmistuksessa käytettäviä tuotteita. Mehiläisvaha on luonnollinen stabilointiaine ja sitä voidaan käyttää myös luonnollisena säilöntäaineena esimerkiksi juustojen pinnalla.
Hunajakennostosta löytyy myös siitepölyä, jota mehiläiset keräävät kukista ja käyttävät proteiinin lähteenä. Siitepöly on superfood, joka sisältää runsaasti proteiineja, aminohappoja, vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, se on tunnettu energianlähteenä, joka sopii immuniteetin nostajaksi ja urheilijalle luonnolliseksi lisäravinteeksi. Joskus sitä lisätään myös hunajan sekaan.
Emomaito, joka ei varsinaisesti ole osa hunajakennoa, on ravinteikas aine, jota työmehiläiset tuottavat kuningattaren ja toukkien ruokkimiseksi. Sen uskotaan edistävän terveyttä ja pitkäikäisyyttä, ja siitä syystä sitä käytetään monissa ihonhoitotuotteissa.
Propolis eli mehiläiskitti on toinen pesästä saatava tuote, jota ei varsinaisesti syödä sellaisenaan, mutta sillä on monia hyötyjä. Mehiläiset tuottavat propolista puiden pihkasta, ja se toimii pesän ”antibioottina”, suojaten pesää bakteereilta ja sieniltä. Ihmisille propolis tarjoaa antibakteerisia ja antiviraalisia ominaisuuksia.
Makeaa mahan täydeltä
Hunaja on erittäin monipuolinen ruoka-aine, joka tarjoaa sekä makua että ravitsemuksellista hyötyä. Hunajan makeus maistuu suussa herkemmin kuin sokerin makeus. Sitä ei siis tarvitse käyttää läheskään yhtä suurta määrää kuin sokeria.
Toisin kuin keinotekoiset makeutusaineet ja valkoinen sokeri, hunaja on luonnollinen tuote ilman lisäaineita. Hunaja maku, väri ja koostumus vaihtelevat riippuen siitä, miltä kukilta mehiläiset ovat mettä keränneet. Sen makuprofiili voi vaihdella makeasta yrttimäiseen ja jopa kukkaiseen.
Hunaja sisältää entsyymejä, kuten diastaasia (amylaasia), invertaasia ja glukoosioksidaasia, jotka ovat vastuussa sen antibakteerisista ominaisuuksista ja anti-inflammatorisistä ominaisuuksista. Nämä entsyymit ovat aktiivisia ja tehokkaita vain silloin, kun ne eivät altistu liialliselle lämmölle. Kun hunajaa kuumennetaan yli 37 asteen, sen terveysvaikutukset menevät hukkaan.
Hunajaa ei myöskään suositella nautittavaksi metallilusikalla, koska metalli reagoi hunajan kanssa ja saattaa muuttaa sen makua. Lisäksi metallilusikka voi aiheuttaa hapettumista hunajassa, mikä voi vaikutta sen laatuun ja säilyvyyteen.
Hunaja on suosittu valinta leivonnassa, koska sen luonnollinen makeus ja kyky sitoa kosteutta auttavat leivonnaisia pysymään mehevinä pidempään. Hunajaa voi lisätä myös pähkinöihin tai siemeniin luomaan terveellisiä snackseja.
Hunaja sopii hyvin myös salaatinkastikkeisiin, antaen niille makeutta ja täyteläisyyttä. Se tasapainottaa etikan happamuutta ja voimistaa muiden ainesosien makuja. Hunajaa voi käyttää sekä marinadeissa, kastikkeissa että glaseerauksissa, se auttaa pehmentämään lihan rakennetta ja antaa kauniin karamellisoidun pinnan grillattaessa.
Hunaja voi korvata sokerin monissa jälkiruoissa, koska se on makeampaa kuin sokeri, sitä tarvitaan yleensä vähemmän. Hunaja sopii hyvin jäädykkeisiin, hedelmäsalaattiin, smoothieseen ja moniin muihin herkkuihin. Se on erityisen suosittu käytettäväksi yrttiteiden kanssa, joissa sen makeus tasapainottaa yrttien mahdollista kitkeryyttä.
Hunaja on tiivistettyä energiaa, ja ihan kuin kaikkea muutakin, sitä tulisi käyttää kohtuudella.
Tiesitkö?
1. Hunaja ei vanhene. Oikein säilytettynä se pysyy käyttökelpoisena vuosisatoja. Arkeologit ovat löytäneet jopa 3000 vuotta vanhaa hunajaa Egyptin haudoista, joka on ollut edelleen syömäkelpoista.
2. On olemassa yli 300 tunnistettua hunajalajiketta. Esimerkiksi Manuka-hunaja Uudesta-Seelannista, joka on tunnettu erityisen voimakkaista antibakteerisista ominaisuuksistaan.
3. Yhden teelusikallisen hunajan tuottamiseen mehiläisten täytyy vierailla noin 4000 kukassa. Yksi teelusikallinen hunajaa on yhden mehiläisen koko elämäntyö. Yhden kilon hunajan tuottamiseen mehiläiset lentävät jopa noin 90 000 kilometriä.