Sinivalon vaikutukset ihoomme ja silmiimme

Nykyään digitaaliset laitteet ovat lähes poikkeuksetta osa päivittäistä elämäämme. Käytämme älypuhelimia, tietokoneita ja muita näyttöjä töissä, koulussa, viihteessä, vapaa-ajalla ja vuorovaikutuksessa toistemme kanssa. 

Vaikka nämä teknologiset ihmeet ovat tuoneet mukanaan lukemattomia etuja, niiden käyttöön liittyy myös haittoja, joista yksi on sininen valo eli sinivalo.

Oma työni on viime vuosien aikana muuttunut radikaalisti. Aikaisemmin tein päätyökseni henkilökohtaisia ohjauksia, olin hyvin kohtuudella puhelimella ja tietokoneella. Nykyään sen sijaan teen suurimman osan työstäni etänä, pääsääntöisesti juuri puhelimella sekä tietokoneella. 

Minusta tuli yksi heistä jotka viettävät aivan liikaa aikaa älylaitteiden parissa. Työni muuttui radikaalisti ja sen myötä negatiivisia muutoksia alkoi näkyä myös ihossani, silmissäni sekä näkökyvyssäni. 

Kun tulin tietoiseksi sinivalon negatiivisista vaikutuksista, aloin selvittämään, miten voin ehkäistä näitä haittoja sekä ehkä myös korjata jo syntyneitä vaurioita. Halusin löytää parhaat keinot sekä tuotteet, joilla voin suojata ihoani ja silmiäni sekä estää sinivalon vanhentavia vaikutuksia. Oikealla ruokavaliolla ja hyvillä elämäntavoilla pääsee pitkälle mutta oivalsin, että myös oikealla kosmetiikalla, ravintolisillä ja hyvällä ihonhoidolla pystyy vaikuttamaan todella paljon.

Mikä sinivalo?

Sinivalo, sininen valo eli HEV-valo (high energy visible light), on lyhytaaltoista valoa, jota kaikki näytöt, kuten tietokoneen, älypuhelimen ja television näyttö, tuottavat. 

Sinivalon aallonpituus muistuttaa auringonvaloa, joka ylläpitää meidän vuorokausirytmiä. Päiväsaikaan sinivalo virkistää, illalla samasta syystä se häiritsee sisäistä kelloamme. Illan ruutuaika antaa aivoille viestin, että aurinko paistaa edelleen, unihormoni melatoniinin tuotanto häiriintyy, nukahtaminen vaikeutuu ja unen laatu heikkenee.

Sininen valo on erityisen voimakasta ja pitkäaikainen käyttö voi vaikuttaa negatiivisesti varsinkin silmiin, ihoon, uneen ja palautumiseen. Se voi johtaa ikääntymisen merkkien nopeampaan ilmaantumiseen. 

HEV-valoa käytetään myös kirkasvalolampuissa. Kirkasvalolamput ovat hyödyllisiä pimeään kaamosaikaan, kun päivänvaloa on vähän. Talviaamuna kirkasvalo voi auttaa herättämään kehon ja mielen, nostamaan energiatasoa ja vireyttä päivän aikana mutta illalla niiden käyttöä tulee välttää, jotta nukkuminen ei häiriinny. Kirkasvalolamppuja suositellaan käytettäväksi vain lyhyitä aikoja – ja silloinkin kannattaisi käyttää sinivalo-suojaa iholla. Ajattele, tätä samaa valoa on kaikissa näytöissämme!

Miten sinivalo vaikuttaa silmiin?

Sinivalo tuhoaa salakavalasti silmiä. Sininen valo on lyhytaaltoista ja siten verkkokalvoille haitallista. Digilaitteiden sininen valo tunkeutuu silmän linssiin ja saattaa vahingoittaa verkkokalvoa. Lisäksi sinisen valon pitkäaikainen katsominen saattaa rasittaa silmiä ja voi aiheuttaa silmien kuivumista, kutinaa, kirvelyä, punoitusta, päänsärkyä, unettomuutta ja jopa silmänpohjan rappeutumista. Jotkut ihmiset ovat valoherkkiä ja voivat kokea yleistä epämukavuutta sinisen valon läsnä ollessa. 

Kuinka suojata silmiä sinivalolta?

1.      Säädä näytön kirkkautta ja värilämpötilaa. Useimmissa laitteissa on asetuksia, joiden avulla voit vähentää sinisen valon määrää säätämällä näytön kirkkautta ja värilämpötilaa. Voit asettaa näytön sävyn lämpimämmäksi ja näin ollen vähentää sinisen valon määrää.

2.      Käytä sinisen valon suodattimia. Sinisen valon suodattimia on saatavilla niin silmälaseihin kuin näyttöhinkin. Harkitse myös sinivalolasien käyttöä. Näitä kutsutaan myös iltalaseiksi.

3.      Pidä taukoja. Muista pitää säännöllisesti lyhyitä taukoja, kun käytät digilaitteita. Silmien lepuuttaminen ja katsominen kauas voivat auttaa vähentämään rasitusta.

4.      Varmista, että saat tarpeeksi unta. Laadukas uni auttaa kehoa palautumaan ja korjaamaan mahdollisia vaurioita. Vältä digilaitteiden käyttöä vähintään tunti ennen nukkumaanmenoa – mielellään useampi tunti. Näytön katsominen ennen nukkumaanmenoa voi estää melatoniinin tuotantoa, mikä taas johtaa unihäiriöihin ja unen laadun heikkenemiseen.

Sinivalo ja ihon ikääntyminen

Sinivalo voi aiheuttaa matala-asteista tulehdusta ihossa. Tulehdukset voivat johtaa ihon punoitukseen ja ärtymiseen, ennenaikaiseen vanhenemiseen sekä vaikuttaa negatiivisesti ihon terveyteen ja ulkonäköön. 

Sinivalo aiheuttaa kollageenin hajoamista. Kollageeni on iholle tärkeä proteiini, joka pitää sen kiinteänä ja nuorekkaana. Kollageenin hajoaminen voi nopeuttaa ryppyjen syntymistä ja ihon veltostumista. Sininen valo vaikuttaa ihoon UV-säteilyn lailla, aiheuttaen vaurioita, kuten ryppyjä, epätasaista ihon rakennetta ja hyperpigmentaatiota sekä kiihdyttää ihon ikääntymistä.

  • Tiesitkö, että 25 ikävuodesta alkaen kollageenin määrä iholla vähenee 1,5% joka vuosi? 
  • Kollageenin määrän hiipumista nopeuttaa mm. auringonvalo, sinivalo, saasteet, tupakointi ja sokeri.
  • Naisilla menopaussin jälkeen tapahtuu suurin pudotus kehon omassa kollageenin tuotannossa.
  • Kollageenin vähenemisen myötä iho ohenee ja veltostuu, juonteet alkavat näkyä ja ikääntymisen merkit iholla lisääntyvät.

Ihon suojaaminen sinivalolta

Ihon suojaaminen sinivalolta on tärkeää, erityisesti jos vietät paljon aikaa älypuhelimella tai tietokoneella.

  • Pidä huolta ihostasi, käytä sinivalo-suojaa, suosi luonnollisia ihonhoitotuotteita, jotka sisältävät luteiinia, C- ja E-vitamiinia sekä antioksidantteja. Antioksidantit auttavat suojaamaan ihoa vapailta radikaaleilta, jotka voivat aiheuttaa ihon ikääntymistä.
  • Vähennä digi-aikaa, erityisesti ennen nukkumaanmenoa. Tämä voi auttaa vähentämään sinisen valon vaikutusta ihoon ja unen laatuun. Hyvä uni on oleellinen osa kokonaisvaltaista hyvinvointia mutta myös ihon hyvinvointia. Useimmissa digilaitteissa on asetuksia, joiden avulla voit vähentää näytön sinistä valoa, käytä näitä suodattimia aina, kun mahdollista. 
  • Terveellinen ruokavalio, riittävä veden juominen ja säännöllinen liikunta auttavat pitämään ihon terveenä ja vastustuskykyisenä. Harkitse myös laadukkaan kollageenilisän käyttöä. Terveytesi ja hyvinvointisi ovat arvokkaita, joten pidä itsestäsi hyvää huolta.

Jos tahdot lisäinfoa tuotteista ja listan omista suosikeistani, ota yhteyttä!

jenni@jennilevavaara.fi
puh. 045 204 2075

Jenni Sofia