Miksi terveellisen ja aidon ruoan syöminen katsotaan dieetiksi?

Terveellisen ruoan syöminen nähdään valitettavasti yhä useammin dieettinä. Tämä herättää kysymyksen siitä, miksi terveellinen ruokavalio on poikkeus eikä normi.

Nykymaailmassa, jossa tietoa ravitsemuksesta ja sen vaikutuksista terveyteemme on saatavilla enemmän kuin koskaan aikaisemmin, olisi järkevää olettaa, että terveellinen ja monipuolinen ruokavalio olisi jokapäiväinen käytäntö suurimmalle osalle väestöstä. Kuitenkin todellisuus näyttää olevan päinvastainen.

Monille meistä normiksi tullut nopeasti muuttuva elämäntapa ja kiireinen arki voi olla yksi syy tähän paradoksiin

Päivittäiset velvoitteet, työpaineet ja teknologian lisääntyvä läsnäolo ovat saaneet monet turvautumaan nopeisiin ja helposti saatavilla oleviin ateriavaihtoehtoihin, jotka usein ovat ravitsemuksellisesti köyhiä ja epäterveellisiä. 

Toinen merkittävä tekijä on ruokaan liittyvä median ja markkinoinnin vaikutus. Ruoka-alan mainoskampanjat saavat paljon näkyvyyttä ja ne voivat ohjata ihmisten huomiota epäterveellisempiin vaihtoehtoihin. 

Lisäksi sosiaaliset tekijät vaikuttavat siihen, miten suhtaudumme ruokaan. Ruokailu on usein sosiaalinen tapahtuma ja meidän on helppo tuntea painetta noudattaa samanlaista ruokavaliota kuin ystävämme tai perheemme. Jos ympärillämme olevat ihmiset syövät epäterveellisesti, se voi vaikuttaa siihen, miten itse suhtaudumme ruokaan.

Kaiken tämän seurauksena terveellisen ruoan syömisestä on tullut poikkeus, kun sen pitäisi olla normi. On kuitenkin tärkeää muistaa, että terveellinen ruokavalio ei tarkoita luopumista maukkaista nautinnoista. Pikemminkin se tarjoaa mahdollisuuden nauttia ruoasta täysillä ja samalla edistää pitkäaikaista terveyttä ja hyvinvointia. 

Nykyään myös lapset kasvavat ympäröivän maailman nopean tahdin keskellä ja se heijastuu heidän ruokailutottumuksiin. Siinäkin esimerkillä on valtava vaikutus. Kun vanhemmat tekevät elämäntapamuutoksen ja suosivat terveellistä aitoa ruokaa, niin usein myös lapset seuraavat heidän esimerkkiään. Ruuan pitää olla maukasta ja oikein maustettua. Aidot oikeat raaka-aineet, selkeästi esille laitettuna ja sopivasti maustettuna niin uskon, että ne maistuvat myös lapsille. 

Joten on aika hylätä ajatus terveydestä ja hyvinvoinnista ohimenevänä ja lyhytkestoisena dieettinä ja palauttaa terveellinen ruoka takaisin siihen, mihin se kuuluu – jokapäiväiseen elämään.

Elintarviketeollisuuden vaikutus on toinen tekijä, miksi terveellinen ruoka saatetaan nähdä dieettinä

Prosessoidut, kaloripitoiset ja epäterveelliset vaihtoehdot ovat usein helpommin ja runsaammin saatavilla. Kauppojen hyllyt pursuavat valmiiksi pakattuja aterioita, sokeripitoisia herkkuja ja pikaruokaa, kun taas tuoreita proteiinilähteitä, hedelmiä ja vihanneksia tulee käytettyä harvemmin, koska terveellisen ruoan laittaminen koetaan vaivalloiseksi, aikaa vievääksi ja kalliiksi. 

Totuus on se, että ravintoköyhä prosessoitu ruoka tulee pitkällä aikavälillä kalliimmaksi, koska keho kaipaa ravintoaineita, mitä prosessoidussa ruoassa ei ole ja sen takia koemme jatkuvaa näläntunnetta ja väsymystä. Laittamalla ruokaa tuoreista raaka-aineista, saat maukkaampaa ja monipuolisempaa ruokaa enemmän ja edullisemmin.

Syömällä aitoa, laadukasta ravinteikasta ruokaa, vaikka täyttävän annoksen koko olisikin pienempi, saadaan ruoasta silti runsaasti kehomme kaipaamia ravinteita ja energiaa.

Yhteiskunta asettaa yhä useammin epärealistisia kauneus- ja ulkonäkö standardeja

Yhteiskunta asettaa yhä useammin epärealistisia kauneus- ja ulkonäkö standardeja, jotka ovat saavutattavissa tiukkojen dieettien ja rajoituksien avulla. Tämä taas antaa vaikutelman siitä, että tiukka dieetti on ainoa tapa saavuttaa nämä tavoitteet. 

Terveystrendit, jotka ovat saaneet paljon näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa ja mediassa yleisesti, voivat myös vahvistaa ajatusta terveellisen ruoan syömisestä dieettinä. Tämä voi luoda paineita ja saada ihmiset ajattelemaan, että ruoan rajoittaminen on jotain, mikä tuottaa tuloksia, vaikutus taas voi olla päinvastainen. 

Lyhytkestoisen dieetin jälkeen keho saattaa reagoida lisääntyneeseen ruokaan tallentamalla kaiken ravinnon kehoon, näin ollen tiukan dieetin aikana pudotettu paino saattaa nousta rajustikin.

Ravitsemus on yksi kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin perusta ja jokainen meistä ansaitsee syödä terveellisesti ilman syyllisyyttä tai häpeää

Usein painonhallinnassa keskitytään vain kaloreiden laskemiseen, mutta tämä lähestymistapa jättää huomioimatta yhden keskeisen asian: ruoan laadun. 

Kalorimäärä voi kertoa, kuinka paljon energiaa saamme ruoasta, mutta se ei paljasta, kuinka monta ravintoainetta ruoka sisältää. Laadukkaat ainesosat tarkoittavat usein enemmän vitamiineja, mineraaleja ja muita tärkeitä ravintoaineita, jotka edistävät yleistä hyvinvointiamme. 

Terveellinen, puhdas ja aito ruokavalio antaa meille tarvittavia ravintoaineita, vahvistaa immuunijärjestelmää, parantaa mielialaa ja auttaa ehkäisemään monia pitkäaikaisia sairauksia. Sen ei pitäisi olla poikkeus, vaan normi.

Monet meistä ovat varmasti kokeneet nälän tunteen pian suuren, mutta ravitsemuksellisesti köyhän aterian jälkeen. Tämä johtuu siitä, että vaikka vatsamme voi olla täynnä, kehomme saattaa silti tuntea nälkää, koska se ei ole saanut tarpeeksi elintärkeitä ravintoaineita. Tämä voi johtaa ylensyöntiin ja epäterveellisten ruokien nauttimiseen. Kun syömme ravitsevia ruokia, joissa on paljon ravintoaineita, nälkäämme tyydyttyy paremmin ja tunnemme olomme kylläisemmiksi pidempään. 

On aika muuttaa käsitystämme terveellisestä ruoasta ja tuoda se takaisin jokapäiväiseen elämään

Terveyden ylläpitäminen ei ole lyhytkestoinen terveystrendi, vaan jatkuva valinta hyvinvoinnin puolesta. Kun alamme nähdä terveellistä ruokaa osana normaalia elämäämme, voimme nauttia sen tuomista eduista pitkällä aikavälillä. Se ei ole rajoitus, vaan vapaus valita ruokia, jotka tukevat kehoamme ja mielenterveyttä parhaalla mahdollisella tavalla. Terveellinen ruoka ei ole pelkkää salaatin syömistä tai herkkujen välttelyä; se on monipuolinen ja nautinnollinen osa elämäämme.

Joten seuraavan kerran, kun harkitset, mitä laittaisit lautasellesi, muista, että teet sen oman hyvinvointisi vuoksi. Valitse ravitsevia vaihtoehtoja, jotka tukevat kehoasi, vahvistavat immuunijärjestelmää ja pitävät mielesi kirkkaana. Terveellisen ruoan ei tarvitse olla hankalaa tai kallista. Se voi olla yksinkertainen, herkullinen ja saavutettavissa kaikille.

Kun otamme askeleen kohti terveellisempää ruokavaliota ja kannustamme muita ympärillämme tekemään samoin, voimme vaikuttaa positiivisesti terveyteemme ja yhteiskuntaamme laajemmin. Pienet muutokset voivat johtaa suuriin tuloksiin, terveellinen ruokavalio on askel kohti elinvoimaisempaa ja onnellisempaa elämää.

Jenni Sofia