Hyvinvointia ja hehkua ympäri vuoden

C-vitamiini, eli askorbiinihappo, on yksi niistä ravintoaineista, joita kehomme todella tarvitsee päivittäin. C-vitamiini tunnetaan tehokkaana antioksidanttina, joka vahvistaa vastustuskykyä, auttaa vähentämään hapetusstressiä kehossa ja tekee hyvää myös iholle. Sen vaikutukset eivät kuitenkaan lopu tähän – C-vitamiini osallistuu moneen kehon prosessiin, jotka pitävät meidät terveinä ja energisinä. C-vitamiini parantaa raudan imeytymistä elimistössä. Erityisesti kasvikunnan lähteistä, kuten vihanneksista peräisin olevan ei-hemiraudan imeytyminen tehostuu C-vitamiinin ansiosta. Lisäksi C-vitamiinin antioksidanttiset ja immuunijärjestelmää vahvistavat ominaisuudet voivat auttaa suojaamaan ruoansulatuskanavan limakalvoja tulehduksilta ja infektioilta.

C-vitamiini immuunijärjestelmän tukijana

C-vitamiini on immuniteetin vahvistamisen mestari. Se auttaa kehoa tuottamaan enemmän valkosoluja, kuten lymfosyyttejä ja fagosyyttejä, jotka taistelevat elimistön puolesta bakteereja ja viruksia vastaan. Lisäksi C-vitamiini tehostaa näiden solujen toimintaa, parantaen niiden kykyä torjua infektioita. Käytännössä tämä tarkoittaa, että saatat pysyä terveempänä ja toipua nopeammin, jos flunssa tai muu infektio iskee. C-vitamiini on erityisen tärkeä apuri syys- ja talvikaudella, kun taudinaiheuttajat ovat liikkeellä. Lisäksi se auttaa pitämään ihon, joka toimii meidän ensimmäisenä puolustuslinjanamme, vahvana ja terveenä.

C-vitamiinin vaikutus aivoihin

C-vitamiinilla on yllättävän iso rooli aivoissamme! Se auttaa nimittäin tuottamaan tärkeitä aivojen välittäjäaineita, kuten dopamiinia ja serotoniinia, jotka säätelevät meidän mielialaa ja tunteita. Jos C-vitamiinia ei ole tarpeeksi, välittäjäaineiden tasapaino häiriintyy, ja se saattaa vaikuttaa siihen, miten hyvältä tai huonolta meistä tuntuu. 

Lisäksi C-vitamiinilla on vaikutusta kehomme stressitasoihin. Se voi auttaa pitämään kurissa stressihormoni kortisolin, jonka liiallinen määrä voi lisätä stressiä, ahdistusta ja masennusta. C-vitamiini voi siis auttaa rauhoittamaan kehoa, mikä taas vaikuttaa mielen rauhoittumiseen. 

Kun keho voi hyvin, myös mieli voi paremmin. Terve keho ja vahva vastustuskyky voivat auttaa vähentämään stressin tunnetta ja parantamaan yleistä henkistä hyvinvointia. C-vitamiini ei yksin ratkaise mielenterveyden ongelmia, se voi olla tärkeä osa kokonaisuutta, joka tukee meidän hyvää oloa ja mielen tasapainoa.

Iho hyvään kuntoon

C-vitamiini on myös ihon ystävä. Se tukee kollageenin tuotantoa – proteiinin, joka antaa iholle sen kimmoisuuden ja nuorekkaan ilmeen. Kun kollageenin tuotanto on kunnossa, iho pysyy joustavana ja ryppyjen muodostuminen hidastuu. Lisäksi C-vitamiini suojaa ihoa vapailta radikaaleilta, jotka voivat vahingoittaa soluja ja nopeuttaa ikääntymistä. Näitä vapaita radikaaleja syntyy muun muassa auringonvalosta, saasteista ja tupakoinnista. C-vitamiinin antioksidanttiset ominaisuudet auttavat neutraloimaan näitä haitallisia tekijöitä ja pitävät ihon hehkeänä ja elinvoimaisena. Kollageeni tukee muun muassa myös suoliston seinämien terveyttä ja joustavuutta. Terveet suolen seinämät auttavat pitämään ruoansulatuksen kunnossa ja voivat ehkäistä erilaisia ruoansulatusongelmia, kuten suolen läpäisevyyttä (”vuotava suoli” -oireyhtymä).

Hapetusstressi on tila, jossa kehossa on liikaa vapaita radikaaleja ja liian vähän antioksidantteja taistelemassa niitä vastaan. Tämä epätasapaino voi ajan myötä johtaa erilaisiin kroonisiin sairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin, diabetekseen ja jopa syöpään. C-vitamiini toimii tehokkaana antioksidanttina, joka auttaa suojaamaan soluja ja DNA:ta vaurioilta ja vähentämään hapetusstressiä. Näin se tukee sydämen terveyttä, parantaa verenkiertoa ja auttaa ehkäisemään monia pitkäaikaisia terveysongelmia.

Luonnolliset C-vitamiinin lähteet

Paras tapa saada C-vitamiinia on syödä sitä ruoasta. Suomalaisista marjoista tyrni, ruusunmarja ja mustaherukka ovat todellisia C-vitamiinipommeja. Myös mansikat ovat hyvä valinta. Jos pidät hedelmistä, sitrushedelmät sekä kiivit ovat mainioita C-vitamiinin lähteitä. Vihanneksista erityisesti paprika, parsakaali, ruusukaali ja pinaatti tarjoavat hyvän määrän C-vitamiinia. Monipuolinen terveellinen ruokavalio, auttaa sinua pysymään terveenä ja energisenä.

Kuinka valita paras C-vitamiinivalmiste?

Joskus pelkkä ruokavalio ei riitä, ja silloin voi olla tarpeen ottaa C-vitamiinia lisäravinteena. Markkinoilla on kuitenkin monenlaisia C-vitamiinivalmisteita, eivätkä kaikki ole yhtä hyviä. Parasta on valita valmiste, joka on puhdas eikä sisällä mitään turhaa – ei täyteaineita, lisäaineita tai muita ainesosia, joista ei ole mitään hyötyä. Lisäksi on hyvä harkita valmisteita, jotka sisältävät bioflavonoideja, sillä ne voivat parantaa C-vitamiinin imeytymistä ja tehoa kehossa. Näin voit varmistaa, että saat parhaan mahdollisen hyödyn C-vitamiinilisästäsi.

C-vitamiini on todellinen terveyden tukipilari. Se tukee immuunijärjestelmää, edistää ihon terveyttä, auttaa hallitsemaan hapetusstressiä ja parantaa kokonaisvaltaista hyvinvointia. Pidä huolta, että saat riittävästi C-vitamiinia joko ruokavaliosta tai hyvälaatuisesta ravintolisästä, ja huomaat eron omassa jaksamisessasi ja terveydentilassasi.

Koodilla jenni15 kaikki tuotteet Biomedin verkkokaupasta -15% !
Huippu C-vitamiinikompleksi löytyy tästä